Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurist: Guvernul interimar nu poate propune instituirea stării de urgență

© Sputnik / OsmatescoStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, juritstul Stanislav Pavlovschi a precizat că Guvernul interimar nu poate să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență. Potrivit lui, acest lucru depășește vădit împuternicirile unui guvern aflat în demisie.
Jurist: Guvernul interimar nu poate propune instituirea stării de urgență

În ultima perioadă tot mai des se discută despre posibilitatea instalării unui lockdown de două săptămâni în Republica Moldova.

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Expert: Ar putea un guvern interimar încheia tratate internaționale?
Juritstul Stanislav Pavlovschi a explicat că legislația țării noastre nu operează cu asemenea noțiune, însă există lege privind regimul stării de urgență în țară. Aceasta se introduce în baza Hotărârii adoptate de către Parlament, la solicitarea Guvernului. În condițiile actuale, reprezentanții Guvernului nu sunt în drept să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență.

"Acum Guvernul este în demisie, iar împuternicirile sunt foarte limitate. Starea de urgență înseamnă adoptarea măsurilor cu caracter politic, economic și social. Guvernul în demisie nu poate adopta măsuri de caracter politic. Acest lucru depășește vădit împuternicirile Guvernului în demisie", a subliniat juristul.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Ce atitudine are Moscova față de Maia Sandu - expert
Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, dacă este vorba de urgența similară celei introduse în primăvara anului 2020, atunci președintele țării Maia Sandu este în drept să ceară și să convingă Parlamentul să introducă lockdown pentru două săptămâni.

"Președintele țării poate iniția acest proces, spre deosebire de un Guvern interimar, care are împuterniciri limitate. Șeful statului este unica autoritate care legal ar putea cere acest lucru", a menționat interlocutorul.

Amintim că sâmbătă, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu a recomandat instituirea stării excepționale pentru cel puțin două săptămâni din cauza creșterii vertiginoase a numărului de cazuri noi de COVID. În data de 16 martie au loc consultările șefului statului cu formațiunile politice, iar posibilitatea instalării unui lockdown este unul dintre subiectele ce urmează a fi discutate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0