Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Ar putea un guvern interimar încheia tratate internaționale?

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "Contrapunct", expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a comentat inițiativa legislativă cu privire la faptul ca guvernul interimar să poată încheia tratate internaționale ce implică angajamente financiare.
Expert: Ar putea un guvern interimar semna tratate internaționale?

Potrivit expertului Teodor Cârnaț un guvern aflat în demisie nu poate încheia tratate internaționale ce implică angajamentele financiare.

Acest lucru a fost declarat în contextul în care deputații de la Pro Moldova au anunțat că în Parlament ar putea să se discute o inițiativă legislativă legată de faptul ca guvernul interimar să poată încheia tratate internaționale, astfel ca Moldova să nu rateze acel sprijin venit din partea României.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Scenarii sumbre după 23 martie: Când scăpăm de criza poltică?

"Din punctul meu de vedere, această inițiativă legislativă nu are o acoperire constituțională, deoarece ea presupune încheierea unor tratate internaționale, care duc la asumarea unor răspunderi financiare. Parlamentul nu va putea exercita un control cu privire la gestionarea acestor sume de bani sau să cheme pe cineva la răspundere, deoarece guvernul este demisionar", a precizat expertul.

Mai mult, Teodor Cârnaț susține că niciun guvern străin nu va dori să semneze tratate de asemenea valoare cu un guvern demisionar.

Chiar dacă inițiativa legislativă ar putea fi votată în Parlament, Curtea Cosntituțională va recunoaște această prevedere drept neconstituțională, susține expertul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0