Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Riscăm să intrăm într-un colaps constituțional din cauza capriciilor Maiei Sandu - expert

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Maia Sandu trebuie să conștientizeze importanța respectării prevederilor Constituției și să se conformeze deciziilor luate de Curte Constituțională, de altfel riscăm să intrăm într-un colaps constituțional, susține juristul Stanislav Pavlovschi. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Societate
Maia Sandu recomandă stare de urgență pentru două săptămâni
CHIȘINĂU 15 mart - Sputnik. Încăpăținarea Maiei Sandu de a nu desemna un candidat la funcția de premier ar putea fi taxată penal, consideră fostul ministru al Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Stanislav Pavlovschi. El a declarat pentru studioul Sputnik Moldova că pentru a iniția un referendum de suspendare a președintelui țării sunt necesare voturi în Parlament, lucru ce va fi greu de obținut sau mai exact, imposibil. Totodată, Pavlovschi este de părere că foarte mulți oameni și-au legat speranța de candidatura Maiei Sandu la funcția de șef de stat și că unii au rămas dezamăgiți de inactivitatea acesteia. 

„Noi vorbim despre încăpăținarea și capriciile unui funcționar, care nu are de gând să pună semnătură pe un decret. (...) Eu cred totuși că în ceasul al 12-lea, doamna președinte o să înțeleagă importanța respectării Constituției și totuși va desemna candidatul la funcția de premier. Dacă nu, atunci noi intrăm într-un colaps constituțional și el va avea loc din cauza inactivității Președinției, nu din cauza Parlamentului. Există și răspundere penală pentru acest gen de activitate”, a declarat juristul Stanislav Pavlovschi.  

Juristul susține că șeful statului se face vinovat de faptul că de mai bine de două luni țara este într-o criză politică și nu are un Guvern funcțional, care să poată gestiona nu doar situația economică, dar și cea pandemică. 

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Scenarii sumbre după 23 martie: Când scăpăm de criza poltică?
„Dizolvarea Parlamentului este o sancțiune politică în cazul în care Legislativul nu și-a îndeplinit îndatoriile sale constituționale. Dar în cazul în care Parlamentului nici nu i s-a solicitat să le îndeplinească, cum el poate fi învinuit? Vina este a altcuiva, care nu a desemnat un candidat la funcția de premier. Parlamentul a fost privat de posibilitatea de a-și îndeplini partea lui de responsabilitate. Dacă să luam legătura de cauză-efect, atunci problema este în neîndeplinirea atribuțiilor de către președinte. 

Pavlovschi consideră că în data de 23 martie, atunci când se vor împlini cele trei luni fără un Guvern funcțional, Curtea va reitera deciziile anterioare și nu va dizolva Parlamentul, deoarece nu s-au întrunit toate condițiile impuse de lege. Mai exact, președintele nu a înaintat un al doilea candidat la funcția de premier, ca acesta să nu fie votat de Legislativ și să se poată declanșa astfel alegerile parlamentare anticipate. 

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
„Curtea Constituțională nici nu are altă opțiune ca să declare că toate condițiile de dizolvarea a Parlamentului nu sunt întrunite. Președintele țării nu poate să dizolve Parlamentul așa, pur și simplu. Înainte de a dizolva Parlamentul, președintele trebuie să ceară Curții Constituționale, ca Curtea să constate existența circumstanțelor constituționale pentru dizolvare. Înalta Curte a declarat în precedenta decizie ce anume trebuie să facă președintele”, susține Stanislav Pavlovschi.

Anterior, Curtea Constituțională l-a îndemnat pe șeful statului să reia de urgență consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier, dar Maia Sandu declarase că nu va iniția consultări și că va aștepta data de 23 martie, atunci când expiră termenul de trei luni când mai poate înainta un candidat la funcția de premier.

Domnica Manole - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Domnica Manole o pune la punct pe Maia Sandu
Totuși, se pare că președintele și-a schimbat opinia, ia luni a anunțat că marți, 16 martie, va fi inițiată o nouă rundă de consultări cu fracțiunile din Parlamentul Republicii Moldova.

Amintim, primele consultări cu grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare au avut loc în ziua în care Parlamentul a dat vot de neîncredere pentru candidatul propus de Maia Sandu la funcția de premier. Ulterior, președintele a propus repetat candidatura Nataliei Gavrilița, iar Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0