Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maia Sandu recomandă stare de urgență pentru două săptămâni

© Inquam Photos / Cornel PutanMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Abonare
În Republica Moldova ar putea fi instituită stare de urgență. Propunerea vine după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. În Republica Moldova ar putea fi instituită stare de urgență. Președintele Maia Sandu propune impunerea stării excepționale pentru cel puțin două săptămâni. Recomandarea a venit după ședința de azi a Consiliului Suprem de Securitate.

„Poziția Președinției și a majorității membrilor Consiliului Suprem de Securitate este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a declarat Maia Sandu. 

Șeful statului a mai spune că i s-a recomandat Guvernului ca în termen de trei zile să elaboreze lista restricțiilor impuse în contextul stării de urgență, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului.

Алла Немеренко  - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Societate
Ala Nemerenco: Ne place sau nu, un lockdown este necesar

De asemenea, se recomandă numirea de urgență a secretarilor de stat la Ministerul Sănătății, dar și numirea conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică. Maia Sandu mai cere modificarea componențe Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. La fel, se solicită activarea Centrului Unic de Comandă din Cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.

Sandu recomandă și accelerarea campaniei de vaccinare. În context, șeful statului solicită crearea unui registru online pentru programarea cetățenilor în vederea vaccinării. 

Ce ține de tratamentul la domiciliu, Guvernului i se recomandă să elaboreze un mecanism de livrare a medicamentelor, dar și să organizeze puncte de diagnosticare pentru acești pacienți. Alte recomandări se referă la extinderea capacității de testare, compensarea pierderilor salariaților, patentarilor altor profesii, cauzate de starea de urgență, cu cel puțin o mie de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de solicitare a indemnizației de șomaj, în termen de trei zile. Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.

Guvernul are la dispoziție trei zile să prezinte propunerile detaliate Parlamentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0