Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

“O amenințare directă a Rusiei”: Ce construiesc în grabă SUA în Alaska

© Public Domain / U.S. Army Corps of EngineersРадиолокационная станция ВВС США Clear Air Force Station на Аляске
Радиолокационная станция ВВС США Clear Air Force Station на Аляске - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Abonare
De ce Pentagonul pune în funcție o nouă stație radar cu rază lungă de acțiune în Alaska și în ce măsură aceasta amenință siguranța Rusiei.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik, Nikolai Protopopov. O distanță extinsă de detectare a lansărilor de rachetă la mii de kilometri, selectarea blocurilor de luptă și a țintelor false – SUA își activează un nou element al apărării antirachetă. Noul radar va fi pus în funcție în Alaska în acest an. Washingtonul, așa cum o făcea și în trecut, susține că acest lucru este necesar pentru respingerea unui potențial atac cu rachete de pe teritoriului Iranului sau Coreei de Nord. Însă specialiștii sunt convinși că radarul are o altă destinație, scrie reporterul RIA Novosti.

Un control total

Americanii au început construcția radarului cu rază lungă de acțiune (Long Range Discrimination Radar, LRDR) în anul 2018, la baza aeriană Clear Air Force. Acest obiectiv militar funcționează de la mijlocul secolului trecut și este considerat unul dintre cele mai importante în sistemul de apărare antirachetă al SUA.

Радиолокационная станция Витязь в Калининградской области - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Rusia
Sistemul rusesc modernizat de avertizare contra rachetelor, în acțiune - VIDEO

Punerea în funcțiune a radarului era planificată pentru anul trecut, însă din cauza pandemiei termenul a fost prelungit. Recent a ieșit la iveală informația că proiectul se află pe ultima sută de metri de finalizare.

Potrivit dezvoltatorilor, LRDR este de 25 ori mai mare decât radarul multifuncțional AN/SPY – elementul de bază al sistemului informațional de control „Aegis”, cu care sunt dotate inclusiv crucișătoarele forțelor navale ale SUA.

Radarul funcționează în banda S. Este fabricat cu utilizarea nitrurii de galiu, fapt care îi sporește substanțial parametrii tehnici. Radarul poate detecta nu doar rachetele balistice intercontinentale și rachetele hipersonice, dar și țintele fale, care însoțesc focoasele rachetelor balistice.

O altă particularitate a radarului este lipsa necesității deconectării lui chiar în timpul deservirii tehnice. Construcția reprezintă un set de blocuri solide, care pot fi combinate cu ușurință, adăugându-se “celule” pentru a-i spori capacitatea.

Oficial LRDR protejează partea continentală a SUA de atacurile cu rachetă ale Iranului și Coreei de Nord. Însă experții consideră că principalul obiectiv al radarului vor fi rachetele rusești.

“Când americanii desfășurau sistemul de apărare antirachetă în Europa, tot susțineau că acesta este destinat descurajării Iranului, menționează într-o discuție cu RIA Novosti doctorul în științe militare, Constantin Sivkov. Traiectoria de zbor a rachetelor balistice ale Coreei de Nord trec deasupra Oceanului Pacific. Pentru identificarea acestora este nevoie de un radar în regiunea Hawai”.

Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2020
“Sarmat” este gata de zbor: de ce are nevoie Rusia de un nou „Satana”

Iar cele mai scurte rute ale rachetelor balistice intercontinentale rusești, lansate din Siberia, de Flota de Nord și chiar din Oceanul Pacific, de pe submarinele strategice, trecut anume deasupra Alaskăi, adaugă expertul.

La o azvârlitură de băț

Sivkov a subliniat că, în pofida existenței deja în Alaska a componentelor sistemului global de apărare antirachetă, radarul cu rază lungă de acțiuni îi va extinde capacitățile și va spori șansele Pentagonului de interceptare a rachetelor balistice intercontinentale.

“Da, e un moment neplăcut pentru noi, însă situația nu se va schimba radical”, consideră specialistul. “În replică, Rusia trebuie să creeze mijloace de luptă radioelectronică, capabile să scoată din funcție acest radar, dar și altele. Cred că astfel de mijloace deja există și vor fi desfășurate în curând. Totodată, trebuie prevăzută capacitatea de distrugere rapidă a acestui radar în cazul declanșării unor acțiuni militare”.

Pentru americani, Alaska este o regiune de o importanță strategică. În special, pentru că distanța de acolo până la bazele militare ruse este de câțiva kilometri, prin strâmtoarea Bering. Pentagonul nu doar amplasează radare în Alaska, dar și își consolidează forțele de atac.

Așa, în viitorul apropiat, la două baze aeriene va fi desfășurat cel mai mare grup de avioane de luptă de generația a cincea F-35 și F-22 Raptor, peste 150 de nave aeriene. Scopul acestor mișcări este strâmtorarea Rusiei în Arctica.

În același timp, trebuie menționat, numărul trupelor terestre în Alaska este mic: doar două brigăzi de infanterie cu artilerie și transportatoare blindate. Flotă, ca atare de asemenea nu există - doar paza de coastă.

Totuși, Pentagonul a lansat deja o campanie de recrutare a militarilor pentru serviciul în Alaska. Soldații și ofițerii sunt atrași cu salarii mari și condiții de trai confortabile.

Scutul țării

Și Rusia dispune de radare echivalente cu LRDR. Nu unul sau două. În ultimii ani, sistemul de avertizare în caz de atac cu rachete a fost înnoită vizibil, asigurând protecția frontierelor.

Turcia a demarat testarea radarelor rusești S-400 - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2019
Video
Turcia a demarat testarea radarelor rusești S 400

După destrămarea URSS, sub presiunea Washingtonului, multe radare au fost distruse, iar construcția de noi radare a fost suspendată. O perioadă îndelungată nu s-a reușit acoperirea golurilor în securitate pe direcția Nord-Est, din partea de Nord a Oceanului Pacific și parțial din Alaska, o sarcină rămasă nerezolvată chiar și în perioada sovietică.

În decembrie 2020 s-au încheiat testările noului sistem de avertizare timpurie. Astăzi acesta obține și oferă date pentru prevenirea atacurilor cu rachetă centrelor de control de stat și militar, asigură sistemul de apărare antirachetă din Moscova cu informații necesare, monitorizează spațiul cosmic.

Primul eșalon al sistemului de avertizare timpurile constă dintr-o grupare de sateliți ai sistemului unic spațial, iar al doilea – din sisteme de radar terestre. În special, este vorba de noile stații radar “Voronej”. Radarele sunt desfășurate pe tot perimetrul țării: în regiunile Leningrad, Kaliningrad, Irkutsk, Orenburg, ținuturile Krasnodar, Krasnoiarsk și Altai. În 2021 vor fi încheiate lucrările de construcție a unei stații radar în Republica Komi, iar alta urmează să fie edificată la Murmansk.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2020
Protecția suveranității: cine vor fi primii cumpărători ai S-500

„Voronej” reprezintă ultima generație de stații radar decimetrice over-the-horizon, care controlează toate direcțiile potențiale de atac cu rachete. Stațiile detectează ținte balistice, aerodinamice, spațiale la o distanță de până la șase mii de kilometri pe orizontală și până la opt mii pe verticală. O singură stație radar poate recepționa simultan până la 500 de obiecte, poate calcula traiectoria, timpul și locul căderii focoaselor.

“Voronej” funcționează în regim autonom și detectează rachetele de la lansarea acestora. În cazul atacului, informația este transmisă centrului de comandă al sistemului de avertizare timpurie, aceasta este analizată în câteva minute, prelucrată și transmisă înalte conducerii supreme pentru luarea deciziei cu privire la un atac de răspuns sau de întâmăinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0