Forțele armate ale Turciei au început testarea instalațiilor radar ale sistemelor de rachete antiaeriene S-400, pe care Ankara le-a achiziționat de la Moscova. Specialiștii vor verifica conexiunea sistemelor de apărare aeriană cu avioanele.
Testarea are loc pe fundalul creșterii exercitării presiunilor din partea SUA, care sunt nemulțumite de desfășurarea S-400 în Turcia. Mai multe detalii urmăriți în videoclipul nostru.
Invitat în studioul radio Sputnik, Constantin Sivkov, academician al Academiei de Știinţă în domeniile rachetelor şi artileriei din Moscova, vicepreședinte al acestei Academii, doctor în științe militare, a declarat că, din cauza acestor presiuni, Washingtonul ar putea „pierde Turcia”.
”Turcia se orientează spre diversificarea sistemelor de înarmare, pentru a nu depinde în totalitate de SUA. Însăși Turcia nu produce armament, tancurile germane pe care le are în dotare sunt depășite, iar altele noi nu-i sunt livrate. Turcii nu au încredere în NATO în general, nici în Europa, de aceea sunt nevoiți să opteze pentru diversificare. Acest lucru (presiunile SUA asupra Turciei – n. red.) s-ar putea solda cu faptul că, intensificând în continuare presiunea, NATO ar putea pierde în general Turcia”, a spus Constantin Sivkov.
Totodată, potrivit acestuia, NATO și SUA sunt interesate de Turcia, inclusiv datorită așezării sale geografice.
”Nu Turcia depinde de SUA, ci SUA depind de Turcia. Turcia ar putea să alunge SUA din Incirlik și din alte baze și, în general, să părăsească NATO. Atunci NATO ar pierde flancul de Sud, astfel că SUA să fie „aruncate” în sens militaro-politic tocmai până la țărmurile Israelului. Iar în ceea ce privește livrarea armamentului, Turcia se poate reorienta spre Rusia. SUA mizează pe amenințări, fără a oferi nimic în schimb. Iar Turcia nu este țara căreia să-i poți dicta”, a menționat Constantin Sivkov.
Livrarea celor mai noi sisteme de apărare antiaeriană S-400, care a provocat criza în relațiile dintre Ankara și Washington, a început la mijlocul lunii iulie. Potrivit lui Erdoğan, S-400 vor fi aduse în stare deplină de acțiune în aprilie 2020. SUA i-au cerut Turciei să renunțe la această tranzacție și să procure în loc complexele americane „Patriot”, amenințând că vor amâna sau în general vor anula livrarea către Turcia a bombardierelor F-35, și că vor impune totodată sancțiuni. Ankara a refuzat să facă concesii.