Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spun deputații despre farmaciile mobile, care urmează să ajungă prin sate

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaFarmacie
Farmacie - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Curtea Constituțională a Moldovei examinează astăzi mai multe sesizări ale deputaților care contestă legile cu privire la activitatea farmaceutică, votate în luna decembrie de către Parlament.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Curtea Constituțională examinează aspectele din legile cu privire la activitatea farmaceutică. Asta după ce mai mulți deputați au depus câteva sesizări în acest sens. 

Medicamente - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2021
Societate
Mai multe medicamente compensate: Lista a fost extinsă
Unul dintre autori, deputatul Liviu Vovc, susține că în Republica Moldova sunt suficiente farmacii și nu mai este nevoie de farmaciile mobile, care, în opinia lui, vor stimula intoxicațiile medicamentoase și ar putea comercializa medicamente contrafăcute. 

"Cu privire la Legea 236. Guvernul a avizat negativ acest proiect de lege, iar CNA la fel a atras atenția că aceste prevederi sunt contradictorii. În lipsa unui aviz din partea Guvernului la această lege, proiectul a fost votat în lectură finală de către Parlament. Prin acest proiect se va încălca dreptul la sănătate. Personal nespecializat va comercializa medicamente și în locuri neautorizate - fapt destul de periculos. Farmaciile mobile reprezintă o catastrofă, iar profitul va fi mai presus decât interesul pacientului. Amplasarea filialelor farmaceutice în mod haotic va duce la monopolizarea pieței", a declarat Liviu Vovc, deputat PPDA. 

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2020
Societate
Cei care se tratează acasă de COVID vor avea medicamente compensate
Liviu Vovc a vorbit și despre instituirea catalogului de prețuri la medicamentele compensate. Potrivit lui, acest proiect necesită cheltuieli adiționale din bugetul de stat, bani care nu sunt prevăzuți în acest scop. 

"Cât ține de Legea 240, instituirea catalogului de prețuri la medicamente compensate precum și implementarea sistemului național de prescriere electronică a medicamentelor - vor dispărea medicamentele ieftine, iar Guvernul va trebui să suporte cheltuieli pentru elaborarea catalogului, însă bani nu sunt prevăzuți în buget", a mai spus Vovc. 

Și deputatul PDM Igor Vremea susține că aceste legi vor discredita farmaciile și vor scoate de sub controlul statului domeniul farmaceutic, iar sănătatea cetățenilor se va înrăutăți. 

"Atât avizul Guvernului cât și raportul CNA au fost negative. Aceste legi au avut câteva amendamente care au fost expediate Guvernului pentru avizare, însă nu s-a așteptat răspunsul Executivului și au fost votate. Au fost admise mai multe încălcări de procedură și legile comportă riscuri pentru securitatea statului și sănătatea oamenilor. Nu a fost făcută o analiză pentru asigurarea drepturilor întreprinzătorului, care va fi grav afectat", a precizat Igor Vremea. 

Iar deputatul PAS Dan Perciun a declarat că proiectele care vizează domeniul farmaceutic nu sunt formulate clar și încalcă mai multe drepturi. Mai mult, există riscul ca un număr mare de medicamente vor dispărea de pe piață. 

Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Expert: Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului lui Sandu
"Proiectul permite comercializarea medicamentelor și în benzinării. În condițiile în care veniturile farmaciilor din sate sunt asigurate de medicamentele oferite fără prescripții, iar aceste medicamente vor putea fi cumpărate și de la benzinării, este evident că farmaciile vor avea pierderi. Orice propunere legislativă care atrage după sine cheltuieli trebuie să aibă avizul Guvernului", a zis Dan Perciun. 

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului susține că prețurile la medicamente vor scădea datorită acestor legi, iar populația de la sate va avea acces mai ușor la medicamente. Totodată, va crește calitatea produselor, iar concurența va contribui doar la dezvoltarea domeniului farmaceutic. 

"Atât Legea 236, cât și 240 urmăresc îmbunătățirea accesului populației la medicamente. Farmaciile mobile vor fi monitorizate, controlate de stat și această piață reglementată va fi reglementată în conformitate cu actele legislative. Farmaciile mobile se vor regăsi mai mult în zonele rurale, în zonele unde nu sunt farmacii. Avem 973 de farmacii în orașe și doar 447 la sate, astfel vedem o lipsă de farmacii în 1 882 de state, adică 43% din populația țării care nu are acces la medicamente, iar oamenii trebuie să se deplaseze în alte localități și să suporte costuri", a precizat reprezentantul Parlamentului. 

Magistrații Curții Constituționale urmează să se pronunțe cu privire la aceste sesizări. În luna decembrie 2020, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect ce permitea activitatea farmaciilor mobile în localitățile din țară. Pentru susținerea inițiativei au votat 54 de deputați din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”. La scurt timp, deputații Platformei DA au contestat această lege la Curtea Constituțională, iar ulterior și deputații PAS, dar și cei ai Partidului Democrat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0