Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cei care se tratează acasă de COVID vor avea medicamente compensate

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Medicamentele pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi în proporție de 70% în cazul adulţilor.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Statul va compensa medicamentele pentru pacienţii cu COVID-19 care se tratează la domiciliu. Decizia a fost luată pentru a le facilita cetățenilor posibilitatea procurării acestor medicamente, în situația în care incidența bolii a fost în creștere în ultimele două săptămâni.

Президент РФ В. Путин принял участие в онлайн-заседании Совета глав государств СНГ  - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia invită statele CSI să producă împreună vaccinul împotriva COVID-19

Medicamentele compensate pentru tratamentul noului coronavirus la domiciliu vor fi prescrise atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Modificările efectuate în legislație referitoare la compensarea respectivelor medicamente a fost publicată pe 18 decembrie în Monitorul Oficial.

Preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiţii de ambulatoriu vor fi prescrise de către medicii de familie, a precizat astăzi Ministerul Sănătății.

Pacienţii confirmați cu COVID-19 vor beneficia de 21 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Ministerul a informat că este vorba despre unele medicamente pentru tratamentul simptomatic, şi anume: antitrombotice şi anticoagulante (acidum acetylsalicylicum, clopidogrelum, sulodexidum), medicamente care reglează acidul gastric (famotidinum), vasodilatatoare (pentoxifyllinum) şi bronhodilatatoare (salbutamolum).

Medicamentele vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi în proporție de 70% în cazul adulţilor. „Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie”, potrivit ministerului.

De asemenea, pentru copii vor fi prescrise, la necesitate, antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum.

Totodată, în funcţie de evoluția simptomelor, pacienţilor cu forme moderate de boală le vor putea fi prescrise şi medicamente antibacteriene, cum ar fi clarithromycinum, azithromycinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefaclorum, cefpodoximum, cefiximum.

În anul 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 555 de milioane au fost valorificate în intervalul ianuarie-noiembrie.

Lista medicamentelor compensate poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Sputnik a scris pe 16 decembrie că incidența COVID-19 era în Republica Moldova de 561 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori pentru ultimele 14 zile. Aceasta înseamnă o rată înaltă a infectărilor, care plasează țara în așa-numita „zonă roșie”.
Incidența COVID-19 sporise cu vreo 30 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori în intervalul de 14 zile menționat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0