Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului lui Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Expertul în drept Teodor Cârnaț spune că există câteva soluții la hotărârea pe care Curtea Constituțională o va lua în cazul decretului emis de Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. Detalii aflați în material.
Expert: Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului lui Sandu

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că există mai multe scenarii constituționale în ceea ce privește legitimitatea decretului emis de Maia Sandu la numirea repetată a candidaturii pentru funcția de premier. Cârnaț spune că am putea anticipa mai multe soluții, iar cea mai plauzibilă ar fi ca magistrații CCM să declare neconstituțional acest decret.

„Curtea Constituțională ar putea să declare neconstituțional acest decret deoarece nu are o marjă mare de acțiune, pentru că există o jurisprudență vastă unde este scris negru pe alb că, dacă s-a constituit o majoritate parlamentară, președintele este obligat să desemneze candidatul acestei majorități”, a precizat Teodor Cârnaț

Expertul mai menționează că am putea să avem și un alt scenariu, când CCM lasă acest decret constituțional, însă pentru ca aceasta să se întâmple ea va trebui să-și revizuiască propria jurisprudență.

„Asta ar însemna revizuirea câtorva hotărâri, din 2015 și 2020, dar lucru acesta va lovi grav în imaginea CCM care este garantul supremației Constituției”, a menționat expertul.

Un alt scenariu. în opinia lui Cârnaț, care este cel mai plauzibil, ar fi ca judecătorii CCM să declare neconstituțional acest decret și să indice în acea hotărâre că actorii politici revin la etapa de consultări cu fracțiunile parlamentare.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Sandu ar putea ajunge în situația în care a fost cândva Dodon – expert

„Acest scenari mi se pare mai verosimil, decretul este declarat neconstituțional, părțile revin la situația de consultări cu fracțiunile, fiindcă nu s-a consumat a doua tentativă de desemnare a premierului”, spune Cârnaț.

Totodată, expertul a vorbit și despre ultimul scenariu, care ar aprofunda și mai mult criza politică.

Mai este un scenariu, dacă CCM declară acest decret neconstituțional și nu indică faptul că părțile revin la etapa de consultări cu fracțiunile parlamentare atunci Parlamentul ar putea să inițieze procedura de suspendare a Președintelui pentru încălcarea Constituției, după toate procedurile descrise în lege. Însă aici Parlamentul ar putea să intre într-un impas, fiindcă nu vor putea finaliza procedura de suspendare, implicit de înlăturare a Președintelui, iar această criză ar putea dura câteva luni, când cineva nu poate desemna premierul, iar cineva nu poate dizolva Parlamentul”, a menționat Teodor Cârnaț.

Alexandru Tănase spune cine are rolul decident în formarea guvernului>>>

Președintele Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, susținută de o majoritate creată din 54 de deputați. Șeful Statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, iar fracțiunea PSRM a atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe în regim de urgență pe cazul dat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0