CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Începând cu 1 ianuarie 2017, contribuabilii persoane fizice pot decide cine să beneficieze de cele 2% din impozitul lor pe venit calculat pentru anul precedent. Contribuabilii pot dona acești bani la alegere către o organizație necomercială sau un cult religios. Lista beneficiarilor desemnării procentuale a crescut de la 600, câți erau înregistrate în 2018, până la 942 pentru anul 2021, conform datelor Agenției Servicii Publice. Comparativ cu anul 2020, lista a fost extinsă cu 101 asociații obștești, fundații, culte religioase și părți componente ale acestora.
Parohul bisericii, părintele Pavel Borșevschi, a declarat pentru Sputnik că din 2019 de când asociația este în lista beneficiarilor lucrurile merg mult mai bine, iar acești bani ajută la soluționarea multor probleme. Banii care vin din direcționarea celor 2% sunt destinați integral pentru Centrul Social „Agapis”. Aici se includ și lucrările de construcție a clădirii.
„În prezent, lucrăm intensiv la finisarea interiorului Bisericii cu hramul "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din clădirea destinată Agapis-ului. Sperăm că, la începutul Postului Mare, să începem săvârșirea celei de a treia Liturghie duminicală. De asemenea, au fost finisate încăperile pentru producerea prescurilor liturgice”, ne-a mărturisit parohul.
Părintele Pavel Borșevschi este de părere că prin direcționarea acestor 2% din impozitul pe venit nu facem altceva decât un act de binefacere.
„Al patrulea an consecutiv putem face un act de binefacere unei organizații non-guvernamentale sau unei biserici. Oamenii sunt fericiți că știu exact unde se duc banii lor. Ei sunt fericiți când văd că banii lor contribuie la realizarea multor vise ale unor oameni. Enoriașii îmi povestesc că se bucură că au așa posibilitate și e o fericire pentru ei să știe că astfel pot ajuta, schimba destine”, ne-a mărturisit parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău.
Părintele Borșevschi ne-a mai spus că doar în 2020 din această contribuție Centrul Social a beneficiat de 42 de mii de lei.
Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial, în anul 2020 desemnarea procentuală a fost efectuată de către 26 776 de contribuabili. Aceștia au contribuit pentru 534 de beneficiari. Suma totală validată constituie 5 816 737 de lei, comunică Serviciul Fiscal de Stat. Cezar Salagor este unul din colegii noștri care direcționează 2% din impozitul pe venit pentru parohia „Întâmpinarea Domnului” de la Universitatea de Stat din Moldova.
„De când a apărut această oportunitate, am profitat în fiecare an să o fac. Chiar dacă nu este foarte mare suma, totuși donez cu bucurie pentru că știu exact că acești bani sunt folosiți pentru activități de tineret, activități educaționale pe care le organizează părintele Octavian Moșin. În plus, făcând acest gest, mă simt că fac parte din marea familie a Bisericii Ortodoxe din Moldova”, ne-a spus Cezar Salagor.
O altă colegă, jurnalistă la Sputnik Moldova, face același lucru – contribuie la continuitatea unor proiecte demarate de organizațiile obștești. Pe lângă sentimentul de împlinire că știe exact unde ajung banii munciți de ea, colega noastră ne-a spus că există o problemă la implementarea acestui mecanism care i-ar putea întoarce din drum pe mulți moldoveni care doresc să transfere cele 2% către un beneficiar al desemnării procentuale.
„Ultima dată când am mers să depun declarația mi s-a cerut de către angajatul fiscal codul fiscal al organizației beneficiare. I-am spus că nu-l cunosc și că aș ruga să mă ajute. Mi-a refuzat și mi-a cerut să găsesc codul fiscal, altfel nu pot transfera banii. Mă gândeam atunci, noi, jurnaliști fiind ne descurcăm în astfel de situații, dar ar putea să fie oameni care, pur și simplu, ar renunța în astfel de situații. Banii nu ar mai fi redirecționați către un beneficiar concret, ci vor rămâne în visteria statului”, ne spune jurnalista Sputnik Moldova.
De ce este important să cunoști codul fiscal
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că acest cod fiscal este codul unic care previne să se comită anumite erori.
„În cazul în care vom face distincția beneficiarilor după denumire sau alți parametri ar putea fi comise erori. Cred că aceasta este cea mai bună modalitate, iar beneficiarii ar trebui să promoveze mai mult interesul de a obține surse financiare prin acest instrument de finanțare. Astfel ei ar trebui să distribuie informațiile legate de codul fiscal și alte detalii personale. În campaniile de popularizare a acestui instrument e bine să fie indicat și codul fiscal”, a precizat expertul.
Expertul mai spune că în societatea noastră există încă acel fenomen de a cere ceva, dar fără a acționa. De exemplu, sunt mulți cetățeni care au suspiciuni ce țin de interesele pe care le apără anumite ONG-uri care sunt finanțate cu bani străini. Pe de altă parte, ei nu fac nimic pentru a susține aceste ONG-uri care ulterior să apere interesele statului sau cetățenilor statului.
„Avem libertatea să facem ce ne dorim, dar de ce nu se întâmplă acest lucru? Nu avem cultură. Agenții care operează fie în sfera socială, fie în sfera economică sunt mici și slabi. Există foarte multă suspiciune. Trăim într-o societate în care toată lumea se suspectează precum că cineva vrea să se îmbogățească pe spatele altcuiva”, a precizat Viorel Gîrbu.
Economistul este de părere că această practică de finanțare a societății civile prin transferul a 2% din impozit să fie impusă ca regulă de finanțare a partidelor politice.
„Eu aș pleca chiar de aici. Poate doar atunci acest instrument ar fi mai popularizat. O problemă mare în Republica Moldova ține de finanțarea partidelor politice, care beneficiază de surse oculte venite de nu știu unde. Dacă vom impune o regulă clară, strictă de finanțare din 2% sau 5% din veniturile declarate ale cetățenilor Republicii Moldova sau agenții economici din țara noastră, acest lucru ar duce la mai multă transparență și ar implica mult mai mult cetățenii în activitatea civilă”, a menționat expertul economic.
Gîrbu: 2% din impozitul pe venit - și pentru partidele politice
Întrebat cum comentează informațiile apărute în spațiul public precum că funcționarii fiscali ar redirecționa banii din mecanismul celor 2% unor asociații apropiate lor, Viorel Gîrbu spune că sunt suspiciuni fără motive întemeiate.
„Acest gen de situații pot fi identificate foarte ușor și pot fi constatate facil de către Procuratura Generală. Existau anumite influențe pe care le-am atestat în primii ani de la implementarea acestui mecanism. Legea 2% are rolul de a permite cetâțenilor să decidă după propria voință cine va beneficia de această sumă”, a mai spus Viorel Gîrbu.
Așadar, Legea celor 2%? este mecanismul prin care statul renunță la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Ungaria este prima țară din Europa care implementează acest mecanism din anul 1997. În prezent, mecanisme similare există în Polonia, Slovacia, Lituania, Ungaria și România. Procedura de transfer a celor 2% este una simplă. Persoana fizică va indica codul fiscal al beneficiarului într-o rubrică specială din declarația sa cu privire la impozitul pe venit. Până la 30 septembrie a anului în care a fost depusă declarația, Serviciul Fiscal de Stat va calcula sumele care trebuie să fie direcționate fiecărui beneficiar în parte și Ministerul Finanțelor va transfera suma respectivă în contul bancar al beneficiarului.
Banii pot fi direcționați către asociații obștești, fundații și instituții private înregistrate în Republica Moldova care desfășoară activități de utilitate publică și cultele religioase și părțile componente ale acestora înregistrate în țară și desfășoară activități sociale, morale, culturale sau de caritate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova