Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Asociațiile din sectorul agroindustrial, împotriva majorării TVA în agricultură

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Ei susțin că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Reprezentanții celor mai importante asociații din sectorul agroindustrial au ieșit astăzi într-o conferință de presă și și-au expus nemulțumirea față de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 aprobat ieri de Guvern. 

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021
”Este o politica care va îngreuna și mai mult lucrurile în agricultură, mai ales după un an greu provocat de secetă. Suntem indignați că politica fiscală care vizează sectorul agricol a fost aprobată de Guvern fără să fie consultați producătorii. În noua politică fiscală este prevăzut majorarea cotei TVA de la 8% la 12%. Astfel, va crește povoara fiscală pentru producătorii agricoli, iar după consecințele din acest an, starea în sector se va înrăutăți dramatic”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Astfel, 10 organizații din sectorul agroindustrial au înaintat deja un demers către toate fracțiunile parlamentare, în care și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

”Matematica autorilor care au elaborat proiectul politicii-fiscale va lovi în agricultură, dar și în consumator pentru că vor crește prețurile la produsele alimentare. Toate asociațiile sunt de aceeași părere că trebuie să ne apărăm drepturile pe toate căile legale. Politica fiscală ar trebui să creeze perspective de investiții, iar problemele să nu fie soluționate pe apucate. Ministerul Finanțelor nu trebuie să mărească cota TVA și să pună agricultorii în situații dificile, fiindcă de pe urma acestor modificări vor avea de suferit toți agricultorii, mai ales întreprinderile mici și mijlocii”, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Totodată, reprezentanții asociaților sunt de părere că ar trebui format un grup de lucru care să analizeze toată situația, să poarte discuții cu angajații din sectorul agroindustrial pentru a găsi o formulă corectă, care să avantajeze ambele părți. 

Mai mulți primari din țară protestează în fața Ministrului Finanțelor - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Mai mulți primari au protestat la Ministerul Finanțelor
”Este o altă povoară care va duce întreprinderile la faliment. Guvernarea nu vrea să consulte reprezentanții din domeniul nostru. Un simplu economist poate demonstra că ceea ce propun ei pentru majorarea acestei cote la TVA în afară de prejudicii care vor fi aduse producătorilor, va aduce și bugetului de stat. Și atunci ne întrebăm cu ce scop se fac aceste modificări?”, a spus Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei în potriva indiferenței manifestată de autorități pentru problemele celor din acest domeniu. De precizat că vineri mai mulți primari din țară au protestat în fața  Ministerului Finanțelor, dar și a Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Cu toate acestea, luni membrii Guvernului au aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Documentul urmează să ajungă la Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0