Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mafia din industria miezului de nucă - Povestea unui antreprenor francez

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaNuci
Nuci - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
De la o afacere de milioane, colectarea și prelucrarea nucilor a devenit, mai degrabă, o luptă de supraviețuire, iar acum există riscul să dispară. Este realitatea trăită de un investitor străin în țara noastră.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. De 24 de ani, în Republica Moldova activează o companie cu capital străin francez, specializată în industria nucilor.

Грецкий орех, архивное фото. - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2020
Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult

Inițial, la deschiderea întreprinderii, aproximativ 300 de persoane au primit un loc de muncă în cadrul acesteia. Numărul acestora s-a redus în timp, iar acum numărul salariaților nu trece de 100.

Directorul filialei din Republica Moldova a firmei franceze „BARGUES AGRO INDUSTRIE”, Iulia Teleucă, spune că acest lucru s-a întâmplat doar din cauza lipsei de susținere din partea autorităților. Mai mult, pe parcursul întregii perioade de activitate, întreprinderea a dus o luptă perpetuă cu  factorii decizionali. Iulia Teleucă spune că s-a adresat autorităților de diferit nivel, dar fără rezultat.

„Erau obișnuiți cu mituirea și protecționismul. Informații la acest capitol au  fost relatate de zeci de ori, în toate instanțele, începând cu cele locale, dar și pe la ministere, adresări către doi președinți ai Parlamentului din perioade diferite. Totul a fost în zadar, nu am primit nicio reacție”, spune Iulia Teleucă.

Aceasta mai spune că prioritatea sa era disciplina și corectitudinea față de angajați. Nici acest lucru nu a impresionat autoritățile, ba mai mult, au continuat să manifeste o atitudine dușmănoasă.

„Am creat locuri de muncă, am achitat salarii la timp. Pe toată perioada de activitate a întreprinderii nu au existat întârzieri la plățile salariale sau impozite. Disciplina și corectitudinea a fost și este pentru noi mai presus de toate. Chiar și așa, acea atitudine dușmănoasă față de noi ca investitor străin s-a simțit mereu”, ne povestește indignată Teleucă.

Ea spune că activitatea transparentă a investitorului străin, angajarea moldovenilor în câmpul muncii, îndeplinirea obligațiunilor fiscale și sociale nu au adus niciun avantaj pentru investitor.

„Avantajele au fost acordate întreprinderilor cu deficiențe legale în activitate, care fiind dependente din cauza protecționismului puteau fi ușor manipulate”, mai spune Teleucă.

Nuci  - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2019
Societate
Cine a instituit monopolul asupra exportului de nuci: Iată ce spune Maia Sandu

Directorul spune că cea mai mare și monstruoasă provocare prin care a avut de trecut ține de fabricarea în 2018 a unor dosare penale de către Serviciul Vamal Bălți și Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale. Mai exact este vorba de niște dosare prin care se invoca faptul că  s-ar fi încercat trecerea frontierei de stat a producției în baza documentelor false.

„E vorba de semnăturile persoanelor fizice pe actele de achiziție, conform cărora aceste persoane au predat marfa la întreprindere. Investigația Departamentului de Urmărire Penală a Serviciului Vamal Bălți a fost o adevarată teroare a întreprinderii și a populației. Oamenii erau convocați la primării, comisariatul de poliție, vizitați seara pe la case și forțați să depună mărturii false pentru nerecunoașterea semnăturilor pe actele de achiziție”, a precizat directorul întreprinderii.

Игорь Додон передал власть Майе Санду - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Cum ANI, la îndemnul lui Sandu, consolidează electoratul lui Dodon
Pentru a putea demonstra nevinovăția, Teleucă, îndemnată de avocat, a solicitat proba de grafoscopie a semnăturilor, dar a fost respinsă de organele de investigație.

„Nu doreau să scoată la iveală adevărul, pentru a avea în continuare motive de hărțuire. În final, chiar dacă în ordonanța DUP a SV Bălți privind respingerea parțială a cererii avocatului, au  fost recunoscute 98% din semnături. Chiar și așa, hărțuirea a continuat, camioanele cu marfa gata de export au fost sechestrate, generând pierderi colosale întreprinderii”, povestește femeia.

O altă provocare pentru această întreprindere cu capital străin, care activează în industria nucilor, a fost modificările în legislație făcute în domeniul achiziționării miezului de nucă. Teleucă spune că în urma acestor modificări au fost avantajați colectorii individuali din piețe și sate, cărora li s-a permis pe baza unor autorizații să cumpere fără acte de achiziții.

Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Riscăm să murim de sete: Pericolul care amenință Moldova
„În consecință, persoanele fizice care au fost terorizate de organele de investigație refuză categoric sa vândă producția întreprinderii care în continuare este obligată să achiziționeze în baza buletinului de identitate și cu acte de achiziție. Astfel, întreprinderea a devenit dependentă de acești colectori, care cumpără miezul de nucă în condiții insalubre, mai adaogă în el rămășițele anului precedent, impun condițiile lor întreprinderii, dar fără a purta vreo răspundere legală”, s-a destăinuit directorul filialei din Moldova a întreprinderii franceze.

Iulia Teleucă este de părere că acest subiect trebuie să fie inclus pe ordinea de zi a ședințelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care, spune directoarea, este tare preocupată de dezinfectarea containelor și a depozitelor la întreprindere, dar nu o deranjează sacii murdari din camionetele insalubre ale acestor intermediari, cutiile rufoase și infecte, care nu se schimbă ani la rând”.

Permis de conducere - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Societate
Când permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Franța
Aceasta mai spune că nu este fixat un preț oficial de cumpărare-vânzare, astfel se crează o zonă care încurajează munca la negru. Totodată, Teleucă pomenește și de eschivarea de la achitarea taxelor, iar aici trebui neapărat să intervină Inspectoratul Fiscal de Stat și organele de control.

„Acest fapt este o eschivare vădită de la plata impozitelor, deoarece marja de preț pe care și-o atribuie colectorii e impresionantă, fapt ce ar trebui monotorizat de către Inspectoaratul Fiscal de Stat și organele de control. Consider că actele de achiziție, care, în principiu, sunt dovezile de tranzacții de vânzare-cumpărare a miezului de nucă de la prima sursă - populația, nu ar trebui să fie o problemă pentru întreprinderile sau colectorii care au o activitate transparentă și onestă. Dar dacă ele sunt anulate pentru comercianții din piețe, atunci trebuie anulate pentru toți. Cerințele și modalitatea de achiziționare trebuie să fie unice pentru toți, fără avantajarea unora în detrimentul altora”, a precizat Iulia Teleucă.

Din momentul modificărilor la legislație, întreprinderea BARGUES AGRO INDUSTRIE nu a mai putut achiziționa niciun kilogram de producție. Asta chiar dacă sediul întreprinderii se află la 500 de metri de piață.

„Acest fapt a creat o situație catastrofală la întreprindere, aducând-o în prag de faliment. Nici chiar pandemia nu ne-a afectat atât cât tratamentul incorect și diferențiat”, mai spune directorul Iulia Teleucă.

Acum, și cei 80 de angajați rămași să lucreze în cadrul companiei riscă să-și piardă locul de muncă, iar tot atâtea familii vor rămâne fără mijloace de existență sau fără un părinte, care va fi impus de situație să plece la muncă în străinătate.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Politică
Cu ce rezultate s-a întors Maia Sandu din Franţa
Provocările și problemele investitorului francez sunt cunoscute de oficiali francezi, care au alertat autoritățile de la Chișinău, dar fără rezultat. În concluzie, investitorii mari din Franța s-ar putea să refuze invitațiile autoritășilor de la Chișinău de a lansa afaceri pe piața noastră, iar motivele sunt cât se poate de evidente, corupția, injustiția și hărțuirea celor care refuză mituirea în domeniul de afaceri în Republica Moldova.

BARGUES AGRO INDUSTRIE este o întreprindere cu capital străin, care activează din 1997 în domeniul achiziționării, prelucrării și exportării miezului de nucă de origine moldovenească, dar și în domeniul acordării serviciilor de prelucrare a nucilor de origine franceză pentru întreprinderea mamă din Franța.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0