CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Medicii secțiilor COVID și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Raional Comrat și al celui din Ceadîr-Lunga au refuzat să se vaccineze cu AstraZeneca.
Administrația spitalelor s-a adresat șefului interimar al ANSP Vasile Guștiuc ca să nu le livreze dozele de vaccin AstraZeneca pe motiv că niciun medic nu dorește să-l administreze. Mai mult, directorul spitalului din Comrat a precizat că în cazul în care vor apărea doritori de a-și administra serul, administrația va expedia din nou o scrisoare în care vor solicita numărul exact de doze necesare.
„Administrația Spitalului Raional Comrat vă informează că în prezent în Centrul COVID și în secțiile de Terapie Intensivă nu sunt lucrători care ar accepta să se vaccineze cu AstraZeneca”, se arată în scrisoarea expediată directorului interimar ANSP Vasile Guștiuc.
Cu aceeași scrisoare de refuz a venit și administrația spitalului din Ceadîr-Lunga.
Totodată, șeful Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a precizat pentru presă că în cadrul IMU sunt aproape 30 la sută din lucrătorii medicali care au contraindicații la vaccin.
„Există angajați care au contraindicații pentru vaccinare. Aceștia angajați nu vor fi vaccinați sau vor fi vaccinați atunci când aceste contraindicații vor dispărea. (...) În jur de 30 la sută din angajații noștri au contraindicații, dar totodată vreau să spun că jumătate dintre ei au făcut deja boala COVID-19”, a declarat șeful Institutului de Medicină Urgentă Mihai Ciocanu.
În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.
Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova