Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, despre scenariile de evoluție a situației politice în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Dodon consideră că mijloacele financiarei necesare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate ar ajunge pentru vaccinarea tuturor pensionarilor, lucrătorilor medicali, cadrelor didactice și polițiștilor.

CHIȘINĂU,  24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
PSRM nu renunță la candidatura lui Durleșteanu: Ce spune despre propunerea lui Năstase

”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.

”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”,  a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să  înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel  propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Igor Dodon spune că doar dialogul va permite depășirea crizei politice

Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.

Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>

"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de  5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.

Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate

Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.

După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>

De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.

Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0