Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Dacă Maia Sandu refuză să numească un prim-ministru, Parlamentul nu poate fi dizolvat, consideră democrații. Liderul PDM o îndeamnă pe Sandu să inițieze discuții cu fracțiunile parlamentare.

CHIȘINĂU 24 feb - Sputnik. Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Pavel Filip o îndeamnă pe Maia Sandu să înceapă din nou consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a găsi o soluție de ieșire din criza politică în care se află țara. În caz contrar, șeful statului nu va putea declanșa alegerile parlamentare anticipate. Democratul a făcut aceste declarații în cadrul unui briefing susținut miercuri la Parlament.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Experți: Ce trebuie să facă Maia Sandu și Parlamentul după decizia CC

”Potrivit deciziei de marți a Curții Constituționale, PDM consideră că fracțiunile parlamentare și președintele țării trebuie să recurgă imediat la noi consultări. Criza poate fi soluționată doar prin dialog și prin căutarea soluțiilor”, susține Pavel Filip.

Potrivit lui Filip, poziția Maiei Sandu nu numai că nu duce la o soluționare a conflictului, ci și îl agravează.

„În prezent, din punct de vedere constituțional, condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, care ar trebui să ducă la alegerile anticipate, nu au fost îndeplinite. Dacă președintele țării refuză să numească un candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul nu poate fi dizolvat. În ceea ce privește referendumul, acesta nu poate duce la dizolvarea Parlamentului, iar suspendarea președintelui nu influențează situația din legislativ”, a precizat liderul PDM.

Absența unui guvern sau posibilele alegeri anticipate, potrivit politicianului, sunt procese paralele și nu au nicio legătură între ele.

Pavel Filip a menționat că PDM este pregătit să participe la consultări și la căutarea soluțiilor, dar nu va negocia cu Partidul Politic „ȘOR” și cu deputații care au plecat din partid.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0