Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moartea satelor din Moldova după reforma propusă de Guvern - Expert

© Sputnik / Карай АндрейViorel Furdui
Viorel Furdui - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Abonare
Directorul executiv al Congresului Administrației Publice Locale (CALM), Viorel Furdui, spune ce se va întâmpla cu satele din Republica Moldova după ce va fi implementată și dacă va fi implementată reforma administrativ-teritorială propusă de Guvern.

CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, consideră că efectele reformei propuse de Grupului de lucru privind reforma administrației publice centrale și locale, instituit de Guvern, vor fi exact inverse decât cele anunțate: din sate vor pleca și mai mulți oamenii, ceea ce va intensifica emigrarea moldovenilor peste hotare; în sate vor veni și mai puține investiții și mai puțini specialiști care ar putea să contribuie la dezvoltarea lor.

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării
Vom aminti succint aici că acest grup de lucru a propus în Studiului privind scenariile de reformă administrativ-teritorială trei "scenarii spațiale de reformă administrativ-teritorială". Primul scenariu (moderat) prevede reducerea numărului primăriilor cu 74% ,de la 896 la 231. Al doilea scenariu (intermediar) prevedere o reducere cu 83% a numărului primăriilor, de la 896 la 154 și scenariul (compact) care presupune reducerea numărului primăriilor cu tocmai 90 la sută, astfel că în toată țara ar urma să rămână doar 93 de primării.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, Viorel Furdui a spus că reforma propusă de Guvern este una radicală, care nu este susținută și de studii clare, de evaluări de impact, care să arate prin calcule concrete că implementarea ei va aduce beneficii localităților.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Sandu, responsabilă de creșterea prețurilor la carburanți
”Reducerea mecanică doar a numărului de primării și creșterea, mărirea acestor primării (creșterea numărului de sate din componența primăriilor - n.n.) nu duc la creșterea posibilităților de dezvoltare pentru localități. Cu atât mai mult, într-o țară în care, pentru a face astfel de reforme, este nevoie de resurse destul de importante pentru a dezvolta localitățile. O astfel de reformă presupune creșterea teritoriului administrat, creșterea distanței pe care trebuie să o parcurgă cetățenii pentru a beneficia de anumite servicii. Va duce neapărat la creșterea numărului de funcționari, (cărora va trebui să li se plătească - n.n.) un salariu mai bun. Sunt o sumedenie de probleme care nu au răspuns (în reforma propusă de Guvern- n.n.). Este nevoie de o infrastructură a drumurilor corespunzătoare, care astăzi sunt într-o stare deplorabilă, este nevoie dezvoltarea serviciilor electronice la nivel local, ca oamenii să nu circule pe drumuri pentru a beneficia de ele”, a declarat Viorel Furdui.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni   - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Soarta școlilor mici în Guvernul Gavriliță: închise toate?
Furdui afirmă că modelul propus de Guvern nu răspunde la întrebările acestea. El susține că un model de reformă a administrației publice locale putea fi elaborat doar după ce ar fi fost făcute aceste estimări de impact, după ce ar fi fost discutate pe larg cu autoritățile locale, cu toți actorii din societate.

Directorul executiv al CALM se întreabă care este scopul acestei reforme? La care tot el răspunde arătând că reforma propusă de guvern vine nu să soluționeze problemele satelor, ci să le agraveze.   

"Când auzim din partea unor adepți ai reformatei teritorial administrative radicale…, nouă ni se spune că noi avem deja o demografie proastă, mortalitate înaltă, oamenii pleacă - emigrație tot mai mare, că primăriile sunt mici și nu au capacitate să atragă resurse, nu avem specialiști în primării pentru că primăriile sunt mici. Doar că realitățile noaste sunt cu totul inverse", a spus Furdui.

Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Natalia Gavrilița și-a scos masca în Parlament: Ce au văzut deputații
"Dacă în prezent, în satele noastre există instituțiile acestea care, mai bine sau mai rău, depinde de localitate, dar totuși reprezintă cetățenii, prestează niște servicii, au grijă ca să mai ardă un bec, să se mai facă un drum, ca să mai fie construit un apeduct, o un sistem de canalizare, păi, imaginați-vă ce va fi în cazul în care aceste lucruri nu vor fi soluționate și vor dispărea cei care au grijă în prezent de asta", constată directorul executiv al CALM.  

Furdul afirmă că prin punerea în aplicare a acestei reforme nu vor fi atinse obiectivele anunțate, cum ar fi stoparea emigrației, aducerea mai multor investiții în primării, pentru infrastructură.

"Realitățile demonstrează că nu va fi așa. Din potrivă, toate avantajele care ni se prezintă în cazul unor reforme radicale sunt, de fapt, dezavantaje. Imaginați-vă ce perspectivă o să aibă satul care nu are nici școală, nici primărie, nici grădiniță, nici bibliotecă, nici casă de cultură. Ce perspectivă va avea acest sat? Noi nu vom stopa migrația, dar dimpotrivă o vom accelera. Oamenii nu vor mai vedea nicio perspectivă în aceste sate. Cine va avea interesul să investească în localitățile în care deja nu este un reprezentat, oricât de mic ar fi localitatea acesta, dar nu există un primar ales, care are grijă de sat, care caută să aducă investiții, încearcă să schimbe ceva în satul de baștină?", a conchis Viorel Furdui.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0