Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Psiholog: De ce violența în rândul tinerilor ia amploare

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Abonare
Fenomenul violenței în rândul tinerilor pare să ia amploare pe zi ce trece. Subiectul a fost discutat cu mai mulți profesori și psihologi în studioul Radio Sputnik Moldova.
Cauzele agresiunii și comportamentului violent în rândul copiilor

Într-un intnerviu pentru Sputnik Moldova, directoarea Liceului Teoretic "Alexandru Ioan Cuza", Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a menționat că violența fizică și cea emoțională sunt frecvent întâlnite în instituțiile de învățământ din țară, deși atât autoritățile, cât și profesorii întreprind diverse măsuri pentru a combate acest fenomen.

"De multe ori părinții nu observă comportamentul violent și atunci rolul le revine pedagogilor. Violența este generată de un șir de factori, dar cel mai frecvent copiii sunt afectați de lipsa atenției din partea părinților și cumva încearcă să-și reverse nemulțumirea și agresivitatea. Un alt factor este influența mediului social sau instinctul de a se autoevidenția prin orice metodă", a explicat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Și profesoara Lucia Caciuc-Roșioru susține că violența poate fi un obicei care se învață de la alte persoane, o explozie de nemulțumire, o manifestare a comportamentului holeric, a lipsei de educație. În unele cazuri poate fi nevoie și de intervenția specialistului atunci când violența prezintă un simptom al unor devianțe serioase comportamentale.

Rodica Rudei - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2020
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații
"În acest sens, profesorii au o misiune foarte importantă și anume cea de a educa în copii toleranța, înțelegerea, respectul și bunăvoința. Cu toate acestea, atâta timp cât părinții nu sunt implicați în rezolvarea acestei probleme și cât nu există niște strategii de rezolvare corectă a violenței în școală, acest fenomen social poate să predomine mult timp", a semnalat profesoara.

Cum explică psihologii acest fenomen rușinos  

De exemplu, psihologului Zinaida Gribincea consideră că acțiunile persoanelor responsabile în combaterea acestui fenomen sunt practic egale cu zero, în condițiile în care copilul provine dintr-o familie în care acțiunile și comportamentul violent sunt la ordinea zilei.

"Produsul educației familiei din care își are originea – metodele disciplinare neadecvate, conflictele între părinți-copii ș.a. conduc la faptul că de multe ori acești copii care suportă strategii educative disfuncționale își manifestă frustrarea față de alți oameni – colegi sau profesori", a explicat specialistul.

Comportamentul agresiv este alimentat și de factorul social, susține psihologul. Sursele de influență de natură socială care stimulează comportamentul violent al copiilor - criza valorilor morale, influența mass-media - sunt printre principalii factori ce stimulează răspândirea acestui fenomen.

Депрессия - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2020
Ce este depresia - un moft sau o boală ce nu trebuie ignorată
Și psihologul Rodica Rudei este de părere că situația trebuie privită în ansamblu, iar faptul că adolescentul manifestă un comportament agresiv este cauzat și de lipsa afecțiunii și implicării părinților încă din copilărie. Lipsa de comunicare, afecțiune și atenție duce la faptul că, atunci când ajunge la vârsta adolescenței, minorul vrea să se manifeste printre semenii săi, acesta caută diverse metode pentru a se evidenția, iar de cele mai multe ori nu știe să facă alegerea corectă.

"În perioada de gimnaziu, când începe criza de vârstă, tânărul cumva alege ce este bine și ce este rău. Prevenția unor comportamente agresive începe când părinții se implică și nu lasă totul pe umerii profesorilor", a subliniat psihologul.

Cu toate acestea, pornind de la realitățile Republicii Moldova, când mulți părinți sunt plecați peste hotare, desigur că nu poate fi neglijat rolul profesorului sau psihologului școlar - "dacă aceștia observă că adolescentul nu are prieteni, este neglijat, are nereușite școlare, atunci trebuie să intervină prompt, cu toate mecanismele, inclusiv să înștiințeze tutorele copilului", a punctat Rodica Rudei.

În perioada septembrie-decembrie 2020 aproape 3600 de cazuri de violență fizică, emoțională, neglijare, exploatare prin muncă și abuzuri sexuale au fost raportate în școlile din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0