Cu ce vaccin este mai bine să te vaccinezi? Top-5 mituri despre imunizare

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Accesați arhiva multimediaEvaluation of the effectiveness of the Sputnik V vaccine in the Gemotest laboratory
Evaluation of the effectiveness of the Sputnik V vaccine in the Gemotest laboratory - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Ce vaccin ar trebui să aleagă persoanele cu imunitatea slabă, de ce toate vaccinurile împotriva coronavirusului constau din două componente și cât timp se păstrează anticorpii după vaccinare? Răspunsurile la aceste întrebări – în materialul Sputnik.

Danara Kurmanova, Sputnik

Încă acum un an Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut epidemia de coronavirus drept o situație de urgență internațională.

Vaccinare în România, faza a II-a - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
3500 de români infectați după vaccinarea anti Covid
Înregistrarea vaccinurilor pentru COVID-19 a fost autorizată în regim de urgență.

Rezultatul – la începutul anului curent 200 de vaccinuri împotriva infecției cu coronavirus au fost dezvoltate în lume. Iar unele au fost deja lansate în producția de serie – de exemplu, vaccinul rus «Sputnik V» sau vaccinul american «Moderna». Anterior, dezvoltatorii vaccinului chinez «SinoPharm» au anunțat despre pregătirea pentru producția în masă.

Cu care vaccin este mai bine să se vaccineze persoanele în vârstă și cu care – alergicii? Este adevărat că orice vaccin poate fi periculos? Sputnik adresează toate aceste întrebări oamenilor de știință de talie internațională -virusologilor.

Mitul 1. Anticorpii se păstrează doar 3-4 luni?

De ce să ne vaccinăm dacă vaccinul oricum nu este eficient pe termen lung? În acest mod disidenții COVID își explică refuzul de a se vaccina și citează ca argument termenul «3-4 luni». De parcă exact atâta timp anticorpii formați în urma vaccinării rămân în corpul uman.

Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Societate
Ce spune un epidimiolog moldovean despre vaccinul Sputnik V
Există doar un singur «dar»: această cifră nu este confirmată de nimic altceva decât de postările anonime de pe rețelele de socializare.

«De unde a apărut această cifră? De pe Internet? Ei bine, Internetul știe probabil mai bine decât virusologii», a declarat agenției Sputnik Anatolii Altștein, profesor la Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie «N.F. Gamaleia». «De fapt, orice vaccin împotriva coronavirusului este nou, așa că nimeni nu vă va spune o cifră exactă, dar cifra nu este de 3-4 luni. Imunitatea prezisă după vaccin este de un an. Poate va ține mai mult, dar timpul ne va arăta».

Între timp, la sfârșitul lunii ianuarie a devenit cunoscut faptul că imunitatea angajaților Centrului «Gamaleia», care s-au vaccinat cu «Sputnik V», se păstrează deja de 9 luni.

Mitul 2. Vaccinarea poate fi periculoasă?

Nu toată lumea poate fi vaccinată. În Rusia, există contraindicații permanente pentru vaccinarea împotriva coronavirusului: radioterapie efectuată în ultimul an, sarcină, perioada de alăptare sau reacții alergice severe.

Cu toate acestea, aceste restricții nu sunt legate de faptul că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate recent. Absolut toate vaccinurile existente au instrucțiuni cu recomandări și avertismente pentru persoanele cu probleme de sănătate. De exemplu, la pacienții cu cancer funcția imună este adesea redusă, de aceea, în cazul lor, vaccinul poate fi mai puțin eficient.

Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives) - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
O nouă variantă COVID-19, capabilă să reziste vaccinurilor, depistată în mai multe țări
În același timp, pacienților cu cancer nu li se interzice vaccinarea, dar înainte de a lua o decizie cu privire la imunizare, trebuie să se consulte obligatoriu cu un medic.

Înainte de a intra în circulația în masă, vaccinul este supus multor testări, deci el nu poate fi periculos, spune Anatolii Altștein. «După cum arată statistica deceselor cauzate de coronavirus, pentru unii oameni este deosebit de periculos să se îmbolnăvească. Când se desfășurau testările intermediare ale vaccinului «Sputnik V», se critica faptul că cercetarea se efectua pe 20 de mii de oameni, în timp ce alte companii o efectuau pe 40 de mii. Dar, în primul rând, 20 de mii de oameni este, de asemenea, un număr mare și, în al doilea rând, totul este în regulă cu ei, sunt vii și sănătoși. Când este vorba de atât de mulți oameni, ar fi imposibil să ascundem unele fenomene negative», explică el.

Apropo, jurnalul medical de autoritate «The Lancet», editat în Marea Britanie începând cu anul 1823, a publicat deja o evaluare internațională a vaccinului «Sputnik V». Conform rezultatelor examinării, a treia fază a studiilor clinice a arătat o eficacitate a vaccinului de 91,6%.

Mitul 3. Dacă un vaccin este injectat în două componente, înseamnă că este greu

Vaccinul împotriva coronavirusului este adesea comparat cu vaccinul antigripal, dar acest lucru este incorect, explică Anatolii Altștein.

«Oamenii au dezvoltat de mult o anumită imunitate la gripă și, de obicei, se vaccinează împotriva ei în fiecare an», spune el.

Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Africa de Sud returnează vaccinurile AstraZeneca după ce a suspendat administrarea lor

Noul tip de coronavirus este un fenomen nou pentru corpul uman, imunitatea la acesta nu s-a format încă și nu s-au făcut anterior vaccinări împotriva acestuia. Prin urmare, toate vaccinurile existente sunt administrate în două etape pentru a forma o imunitate puternică. Cele două componente asigură un nivel ridicat de eficacitate a vaccinului – de exemplu, studiile clinice ale vaccinului rusesc «EpiVacCorona» arată o eficacitate de 100%, în timp ce vaccinul chinez «SinoPharm» a demonstrat o eficacitate de aproape 80%. Pentru comparație: vaccinul antigripal este format dintr-o singură componentă, dar și protejează organismul în proporție de 60% în medie.

Mai mult, numărul componentelor ale unui vaccin este doar un algoritm. Vaccinul împotriva hepatitei B, de exemplu, constă din trei faze, deoarece contagiozitatea virusului hepatitei B este foarte mare (de 50 de ori mai mare decât cea a HIV-ului). Mult depinde de compoziția vaccinului – «Sputnik V» este considerat mai universal, deoarece a fost dezvoltat pe baza unui virus lipsit de gena de reproducere și, datorită acestuia, poate lupta și împotriva tulpinilor mutante ale coronavirusului. Iar «EpiVacCorona» constă din proteine ​​sintetizate artificial ale virusului, prin urmare este cel mai puțin alergenic.

Mitul 4. Persoanele în vârstă nu pot fi vaccinate

Până la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, persoanelor în etate nu li se recomanda să se vaccineze împotriva coronavirusului, dar apoi interdicția a fost anulată. Și aceasta este o practică obișnuită, a declarat pentru Sputnik Viktor Zuev, virusolog, doctor în științe medicale, vicepreședinte al Academiei Ruse de Științe Naturale.

Первая в мире зарегистрированная вакцина от коронавируса COVID-19 Спутник V - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Societate
Data de la care Rusia ar putea furniza vaccinul ”Sputnik V” în UE

«Oamenii mai în vârstă de 60 de ani sunt tratați cu grijă, astfel încât atunci când se dezvoltă un vaccin, mai întâi se acumulează treptat date despre siguranța acestuia pentru persoane de diferite vârste», spune el. «Totuși corpul unui tânăr și al unei persoane în etate este diferit, prin urmare, vaccinul este promovat pas cu pas pentru diferite grupuri de vârstă. Eu însumi sunt o persoană care aparține grupului 90+, m-am născut în 1929, și soția mea are aceeași vârstă. Noi ne-am vaccinat deja și nu am simțit nimic».

Mai devreme și Len Seymour, profesor de terapie genică la Universitatea din Oxford, a vorbit despre absența riscurilor de vaccinare în rândul persoanelor în etate. Seymour a fost unul dintre experții internaționali care a evaluat eficacitatea vaccinului «Sputnik V».

«Datele demonstrează că vaccinul «Sputnik V» acționează bine, inclusiv în cohorta participanților 60+. Acesta este un progres impresionant și o contribuție importantă în lupta globală împotriva COVID-19», a declarat el.

Evaluarea lui Seymour se bazează pe cifre: dintre cei 2144 de voluntari în vârstă de peste 60 de ani, cel mai în vârstă participant al testării avea 87 de ani la momentul efectuării studiului. În timpul cercetării, nu s-au înregistrat efecte adverse grave. În schimb, toți participanții au dezvoltat un răspuns imun celular, care îi protejează de forma gravă a coronavirusului.

Mitul 5. Rusia a înregistrat primul vaccin din lume, respectiv, nu este definitivat

Greșeala multor oameni obișnuiți este să creadă că, dacă pandemia este nouă, înseamnă că vaccinul a fost făcut în doi timpi și trei mișcări, spune Viktor Zuev. Virusologia ca știință tinde mereu să aibă o abordare proactivă. Adică, boala poate fi nouă, dar în procesul de creare a antidotului oamenii de știință încearcă întotdeauna tehnologii la care lucrează de mulți ani.

Показан флакон с надписью «Вакцина от Covid-19» с банкнотами евро - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Societate
COVID-19: Cum se va face vaccinarea în regiunea transnistreană

«În plus, a fost nevoie de aproape 25 de ani pentru a ajunge la «Sputnik V», explică Zuev. Inițial, tehnologia utilizată pentru a face acest vaccin a fost dezvoltată pentru a crea un medicament împotriva bolilor genetice ale copiilor. Dar pe parcurs a devenit clar că tehnologia este potrivită pentru vaccinul împotriva virusului Ebola, iar letalitatea acestuia este mult mai mare decât cea a coronavirusului».

Potrivit datelor oficiale, brevetul internațional pentru vaccinul împotriva virusului Ebola a fost emis Centrului N. F. Gamaleia în 2017. Oamenii de știință au folosit aceeași tehnologie pentru a crea vaccinul împotriva coronavirusului. După cum a subliniat anterior șeful Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg, nu a existat nicio cursă pentru vaccin – doar experiența anterioară «a făcut posibilă repetarea a ceea ce se făcuse deja în cel mai scurt timp posibil».

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0