Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

3500 de români infectați după vaccinarea anti Covid

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccinare în România, faza a II-a
Vaccinare în România, faza a II-a - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat astăzi că aproximativ 3.500 de români s-au infectat cu noul coronavirus după prima doză de vaccin

BUCUREȘTI, 16 feb – Sputnik. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, care a anunțat astăzi că circa 3500 de români s-au infectat cu Covid 19 după prima doză de vaccin, a precizat totodată că sunt "foarte puţine" cazuri de infectare după rapel.

Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Africa de Sud returnează vaccinurile AstraZeneca după ce a suspendat administrarea lor
El a explicat că infectarea după vaccinare a fost principalul motiv pentru care persoanele respective nu s-au prezentat la doza de rapel, aşa cum au fost programate în platformă.

"Din punct de vedere al numărului, cu totul sunt 3.500-3.600 de persoane, ceea ce reprezintă un număr foarte mic comparativ cu numărul persoanelor vaccinate de peste 750.000”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

El a mai arătat că pragul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca ar putea fi crescut până la 65 de ani sau chiar peste, în contextul în care România folosește acum acest vaccin la categoria de vârstă 18 - 55 de ani.

Dar Valeriu Gheorghiță spune că datele științifice vor fi reevaluate cu siguranță.

„Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania AstraZeneca, date care sunt în momentul de față în curs de publicare într-un jurnal de prestigiu. Acestea vor fi trimise și către Agenția Europeană a Medicamentului. În momentul în care aceste date vor fi acceptate și România probabil că va crește acest prag al vârstei la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii”, a afirmat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

De asemenea, medicul a precizat că, după ce Franța va decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, și România ar putea adopta aceeași măsură când vor exista date oficiale.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Politică
Alarmant: Numărul cazurilor noi de COVID-19, tot mai mare

Valeriu Gheorghiță a spus că România monitorizează cu mare atenție toate recomandările la nivelul țărilor UE, iar în momentul în care vor exista date suplimentare referitoare la faptul că o singură doză este suficientă pentru a asigura atât un nivel imun-protector imediat după vaccinare, cât și pe perioada de monitorizare a persoanelor respective, cu siguranță și România va adopta aceste măsuri.

Până atunci, autoritățile recomandă administrarea a două doze, chiar și persoanelor care în prealabil s-au infectat cu Sars-Cod-2.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a prezentat tot astăzi ultimele date statistice despre campania de vaccinare din România ci privire la reacțiile adverse:

„La reacții adverse sunt: Pfizer - 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul si 2.300: febră, cefalee, stare de obseală. Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local si 75 de reacții generale. AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local si trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, în privința dozelor, medicul a spus că numărul a ajuns în 16 februarie la peste 1,5 milioane.

„Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară. În etapa a doua bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză. În privința oamenilor pe tipuri de vaccinuri: cu BioNTech au fost vaccinați 699.215. La Moderna avem 60.916 cu prima doză, de la 4 februarie. Iar cu Oxford 6.012. Sunt date pentru 15 februarie”, a anunțat oficialul român.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0