Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Tipurile de indemnizații de care beneficiază mămicile din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausLidia Guștiuc Carolina Rotaru
Lidia Guștiuc Carolina Rotaru - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Abonare
În Republica Moldova, mămicile beneficiază de câteva tipuri de indemnizații. Iată ce ajutorul le oferă statul.
Tipurile de indemnizații de care beneficiază mămicile din Moldova

Prima indemnizație de care beneficiază viitoarea mămică este cea de maternitate. În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a menționat că indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

Врач осматривает ребенка в родильном отделении - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2021
Societate
Luna ianuarie începe cu vești bune pentru familiile cu copii
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiare ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acelea care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele. Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 12 luni premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale", a explicat Rotaru.

De menționat este că actele pentru stabilirea indemnizației de maternitate se înaintează de către solicitantă sau de către soțul acesteia la casa teritorială de la locul de domiciliu sau la casa teritorială în deservirea căreia se află angajatorul.

Indemnizația unică la nașterea copilului

La nașterea copilului, mama beneficiază de o indemnizație unică, care, pentru fiecare copil născut începând cu 1 ianuarie 2021 constituie 9459 lei. Această prestație socială s-a majorat cu 1160 lei în comparație cu anul precedent.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a beneficia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului

Cât privește indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, aceasta constituie 740 de lei pentru persoanele neasigurate și este acordată până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Persoanele asigurate pot alege una din două opțiuni la stabilirea îndemnizației lunare pentru îngrijirea copilului.

Мать после родов находится в палате вместе с новорожденным ребенком - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2020
Societate
Crește îndemnizația unică la naștere: Cât va constitui în 2021
"Fie până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului sau până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni a copilului. Dacă persoana solicită să-i fie stabilită indemnizația până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, mărimea indemnizației constituie 30% din baza de calcul. În cazul solicitării celei de-a doua opțiuni, cuantumul indemnizației constituie 60% din baza de calcul", a precizat Lidia Guștiug.

Cererea pentru stabilirea indemnizațiilor lunare de îngrijire a copilului poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului ori a soțului sau soției. Cererea poate fi depusă, de asemenea, în mod electronic.

Termenul de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului este 12 luni de la data nașterii copilului. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0