Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„O mare greșeală!” - Ce-i reproșează Irina Vlah Maiei Sandu

© Photo : Serviciul de presă al Guvernului Republicii MoldovaМайя Санду и Ирина Влах
Майя Санду и Ирина Влах - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Abonare
Actualul președinte al țării, Maia Sandu, face o greșeală ignorând conducerea și locuitorii autonomiei găgăuze, care nu au susținut-o la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută de bașcanul Irina Vlah în emisia Teleradio Găgăuzia.

COMRAT, 10 feb - Sputnik, Maxim Topal. Evaluând situația care s-a creat în Moldova după alegerile prezidențiale, bașcanul Găgăuziei a numit-o „destul de complicată”.

Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2020
Ambasadorul Rusiei: Găgăuzia a atins un ”mare succes”

Cu toate acestea, Irina Vlah a reușit să păstreze relații bune cu miniștrii interimari și chiar și cu acest Guvern cu atribuții limitate se pot „soluționa multe probleme”. 

Ea a subliniat că autoritățile Găgăuziei doresc ca toate partidele parlamentare să „vadă autonomia pe harta țării noastre” și să muncească pentru binele cetățenilor Moldovei și regiunii autonome.

În același timp, relațiile cu noua administrație prezidențială nu s-au dezvoltat încă. Vlah nu a fost invitată la inaugurarea Maiei Sandu, iar noul președinte nu a inclus bașcanul Găgăuziei în Consiliul Suprem de Securitate al Moldovei.

„Toate aceste acțiuni și fapte sunt greșite, absolut greșite și nu sunt verificate. Dar nu vreau să le comentez. Din păcate, încă nu avem nicio relație. Nu există semnale din partea conducerii țării noastre. Deși suntem deschiși și gata să lucrăm", a spus Vlah.

În Găgăuzia, se discută despre posibila implicare a unui membru al Parlamentului din Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi în conflictul dintre un grup de deputați ai Adunării Naționale și Comitetul Executiv din Găgăuzia, condus de Vlah.

Irina Vlah - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2020
Vlah la Forumul Invest Găgăuzia 2020: Trebuie să ne adaptăm noilor realități

Liderul Găgăuziei consideră că acest lucru este greșit, deoarece „nu se pot pedepsi și ofensa oamenii pentru alegerea lor [în alegerile prezidențiale]”.

„Candidații ar trebui să se gândească la motivele pentru care locuitorii unei sau altei regiuni nu i-au votat. Fie nu a existat nicio comunicare, nici întâlniri, fie programul [electoral] nu a fost prezentat locuitorilor din Găgăuzia. Un politician care este deschis și comunică cu locuitorii autonomiei, îi vede în programele sale, primește întotdeauna sprijin de la ei", a adăugat șeful regiunii.

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova cu 57,7% din voturi. În Găgăuzia însă Igor Dodon a devenit lider incontestabil. Doar 5,41% dintre alegătorii din regiune au votat pentru Sandu în turul doi al alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0