Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tancul rusesc ”Armata” și-a primit «pașaportul»: Unde va merge?

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaРепетиция Парада Победы
Репетиция Парада Победы - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Singurul tanc din lume de generația a treia T-14 ”Armata” va fi prezentat pentru prima dată unui cerc larg de specialiști străini la cea de-a 15-a Expoziție internațională a industriei de apărare IDEX-2021 din Abu Dhabi între 21-25 februarie, scrie analistul militar.

Au fost finalizate testările celui mai nou tanc rusesc T-14 «Armata» și în timpul apropiat va începe să cucerească piața mondială a armelor de înaltă tehnologie.

Боевая машина огневой поддержки БМПТ Терминатор-3 - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2020
Rusia
”Este un progres”: Rusia testează noua tactică de luptă cu tancuri

Singurul tanc din lume de generația a treia postbelică T-14 «Armata» va fi prezentat pentru prima dată unui cerc larg de specialiști străini la cea de-a 15-a Expoziție internațională destinată industriei de apărare IDEX-2021 din Abu Dhabi în perioada 21-25 februarie. Acest «progres» înseamnă că lunga perioadă a testărilor de stat a fost finalizată cu succes, neajunsurile au fost înlăturate, concernul «Uralvagonzavod» este pregătit pentru producția serială în masă. Anterior, directorul general al «Rosoboronexport», Aleksandr Miheev, a anunțat despre negocierile cu parteneri străini în ceea ce privește furnizarea T-14.

Cel mai nou tanc «Armata» este conceput pentru a lupta în prima linie, în contact direct cu inamicul și este capabil să penetreze apărarea eșalonată în cooperare cu infanteria. În conflictele militare de diversă intensitate, T-14 poate susține în mod eficient ofensiva unităților de pușcași motorizate, poate distruge echipamentul militar și efectivul inamicului în zone deschise și în adăposturi. În condițiile de luptă pe pământ sirian și în Arctica dură, tancul s-a dovedit a fi extrem de eficient (în intervalul de temperatură de la -50 până la +50 grade Celsius).

Anterior, tancul T-14 rus a fost recunoscut ca fiind cel mai bun din lume dintre 12 vehicule blindate a celor mai dezvoltate țări, inclusiv americanul Abrams, francezul Leclerc și germanul Leopard 2.

Ministerul Apărării al Federației Ruse intenționează să achiziționeze în fiecare an aproximativ 200 de tancuri «Armata». Livrările vor începe în 2021, cererea totală fiind stabilită la 2300 de vehicule. Forțele Armate ale Rusiei dețin astăzi cea mai mare parc de tancuri din lume – 13 mii de vehicule, cu aproape 7 mii mai multe tancuri decât Forțele Armate ale Pentagonului. Însă și teritoriul Federației Ruse protejat de forțele terestre este aproximativ de două ori mai mare decât cel al Statelor Unite, iar experiența rusească în construcția de tancuri este unică nu numai în ceea ce privește indicatorii cantitativi.

Perspectivele de export

«Armata» este întruchiparea conceptului de producere a mai puține mașini de ultimă generație, mai eficiente, dotate cu cele mai moderne tehnologii și nai scumpe.

Prețul unui tanc T-14 este de aproximativ 7 milioane de dolari și nu orice țară și-l poate permite. Un astfel de preț se formează datorită unui ciclu semnificativ de testare și modernizare (cu creșterea volumului de producție, «tariful» va deveni «mai democratiDezvoltarea modelelor de arme moderne este atât de costisitoare încât multe state dezvoltate iau în calcul propunerile din străine pentru a evita costurile mari asociate cu reînarmarea. Și totuși, în lumea de astăzi, armele perfecte rămân în continuare un instrument indispensabil de suveranitate pentru multe state. Moscova a primit deja cereri prealabile pentru achiziționarea tancurilor T-14. Livrările de export vor începe după începerea reînarmării unităților de tancuri ale Armatei Ruse.
T-14 Armata - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2020
Rusia
”Armata” merge la export: Cine va primi primul noul tanc rusesc T-14

Revista Forbes (SUA) numește India, China, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Algeria printre posibilii cumpărători ai tancurilor T-14 (Algeria a achiziționat deja noul complex rusesc BMPT-72 «Terminator» pentru șasiul tancului T-72). În afară de aceasta, unele țări din CSI și CSTO au bugete militare semnificative sau preferințe în cadrul cooperării tehnico-militare (Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan) și sunt capabile să achiziționeze cea mai modernă și mai scumpă tehnică militară de producție rusească.

Capsula tancului «Armata» permite salvarea vieții tanchiștilor chiar și în cazul unor loviri directe a turelei sau a exploziei (detonării) muniției. Dezvoltarea ideii de autor continuă în direcția unei modificări fără pilot a tancului, cu operare la distanță și elemente de inteligență artificială. Proiectanții au prevăzut integrarea tancului T-14 în sistemul automatizat de comandă și control al trupelor și armelor de nivel tactic (tehnologia operațiunilor de luptă centrate pe rețea). Mașina are posibilități nelimitate în ceea ce privește robotizarea și modernizarea.

Tancul este ”condamnat” la succes, nu există concurenți direcți sau analogi apropiați. «Armata» este singura soluție modulară din lume cu o turelă nelocuită și o capsulă blindată pentru echipaj, o revoluție tehnologică întruchipată în metal.

Soluțiile tehnologice avansate încorporate în T-14 vor rămâne actuale pe tot parcursul secolului XXI. Iar locul al doilea în lume în ceea ce privește vânzările de arme clienților străini (în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari anual) este o garanție suplimentară a calității și fiabilității celor mai noi modele de arme fabricate în Federația Rusă.

Curajul proiectanților

Silueta inovatoare a «Armatei», în combinație cu o acoperire specială, reduce semnificativ vizibilitatea tancului în spectrul termic și  radar. Blindajul «Armatei» este capabil să reziste la atacul oricărui mijloc anti-tanc existent. Vehiculul este echipat cu o protecție activă și dinamică, cu un modul de luptă format dintr-un tun puternic controlat de la distanță și un sistem de reîncărcare automată. Dispozitivele optice și electronice de observare, de țintire și detectare a amenințărilor sunt instalate de-a lungul perimetrului turelei și al corpului.

Боевая машина пехоты (БМП) на гусеничной платформе Армата  - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2020
The National Interest, impresionată de caracteristică distinctivă a tancului ”Armata”

Camerele video cu unghi larg oferă o vizualizare de 360 ​​de grade și furnizează echipajului informații cu privire la situația în care se află. Complexul turelei de detectare circulară a țintelor al comandantului tancului oferă, de asemenea, vizibilitate completă. Complexul vizual al operatorului-țintaș este echipat cu un periscop de viziune directă și cu un telemetru laser cu capacitatea de a mări imaginea. Senzorii termici și infraroșu funcționează în toate condițiile meteorologice, de zi și de noapte.

«Apărarea eșalonată» a tancului T-14 include protecția pasivă (tradițională) «Malahit» (distrugerea fizică a rachetelor și obuzelor inamicului), complexul activ de apărare «Afganit», care distruge în mod automat obuzele anti-tanc, bombele și rachetele inamicului. Radarul complexului «Afganit» avertizează «tancul» despre amenințări, iar apoi rachetele inamice sunt dezactivate de sistemul radio-electronic de suprimare. În rezervă există și complexul modular «Relikt» (pentru distrugerea obuzelor inamice de tip tandem).

Experții consideră că «Armata» este un vehicul cu 30% mai eficient și mai rezistent decât tancurile potențialului inamic. Nu întâmplător, cel mai bine protejat vehicul de luptă T-15 de infanterie din lume a fost creat pe platforma «Armatei».

T-14 Armata - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2019
Rusia
Ziar american: Tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Echipajul (trei persoane) operează de la distanță un tun de 125 mm 2A82 cu alezaj neted dintr-o capsulă blindată situată în corpul tancului.  Puterea sa de luptă (capacitate de până la 12 focuri pe minut) depășește de 1,2 ori toate tunurile de tancuri existente ale potențialului inamic. Muniția este situată într-un loc sigur (separată de echipaj) – 40 de obuze pentru scopuri diferite în încărcătorul automat. Optica «Armatei» permite detectarea țintelor la o distanță de până la 5 km în timpul zilei și până la 3,5 km pe timp de noapte.

Tancul T-14 de cincizeci de tone este echipat cu un motor de 1500 CP și este capabil să se deplaseze cu o viteză de 90 km/h (mai rapid decât tancul american M-1 Abrams). Noul blindaj, mai puternic și mai ușor al «Armatei», cu o durabilitate mai mare de 900 mm, a fost dezvoltat de «Institutul Oțelului» din Moscova. Modelele moderne occidentale devin din ce în ce mai grele și, evident, pierd din mobilitate (sistemul israelian de protecție activă «Trophy» instalat pe tancurile Abrams sunt containere mari, care măresc greutatea tancului cu 3,5 tone – neajunsul lui evident).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0