Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Armata” merge la export: Cine va primi primul noul tanc rusesc T-14

© Sputnik / Evgueni Biatov / Accesați arhiva multimediaT-14 Armata
T-14 Armata - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cel mai nou model de tanc rusesc T-14, care nu are concurenți pe piața mondială a vehiculelor blindate, este pregătit pentru export.

Rusia continuă să-și strâmtoreze concurenții pe piața internațională de arme, promovându-și modelul care este unic în lume – tancul “Armata” T-14 de generația a treia. Acesta probează o dezvoltare extraordinară a industriei de apărare rusești și o perfecționare tehnologică a noului vehicul.

Directorul Serviciului Federal pentru Cooperarea Tehnico-Militară, Dmitri Șugaev, a declarat pe 6 iulie că Moscova intenționează să exporte noile tancuri „Armata” T-14. Rusia vinde exclusiv modele sigure și eficiente de arme, care vor fi solicitate și vor strâmtora construcțiile concurente.

В Подмосковье начались тренировки перед военным парадом 9 мая - Sputnik Moldova
Rusia
Tancul rusesc “Armata” a fost testat în regim fără pilot

Marea intrigă constă în faptul că e vorba de singurul tanc de generația a treia din lume. Chiar și Ministerul Apărării a reușit să contracteze deocamdată doar 132 de unități de tehnică blindată unică (tancurile T-14 și mașinile grele ale trupelor terestre T-15 pe platforma „Armata”). Acestea urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2021. Exportul vehiculelor va demara după executarea comenzilor Ministerului Apărării al Rusiei și după avizarea profilului de export al mașinii (specialiștii decid ce poate pleca în afara țării și care elemente vor fi utilizate exclusiv de armata rusă).

Tancul de o tehnologie înaltă este destul de costisitor – până la 7 milioane de dolari de unitate. Cu toate acestea, interesul pentru “Armata” și-au manifestat deja Egiptul, India, China (există deja solicitări preliminare). Apropo, tancurile străine faimoase, cum ar fi americanele “Abrams”, francezele “Leclerc”, germanul “Leopard”, israelienele “Merkava” se vând cu un preț cuprins între 6-12 milioane de dolari.

Potențialii clienți

Mai devreme Egiptul a decis să achiziționeze 400-500 de tancuri rusești noi T-90MS și, probabil, în viitor va da o comandă pentru T-14. India planifică să procure până la 1770 de tancuri moderne, fiind interesată și de „Armata”, suma contractului constituie, potrivit unor aprecieri, 442 de miliarde de ruble. Cel mai probabil, nu va rămâne în urmă nici China.

3 septembrie - Ziua Armatei Naționale - Sputnik Moldova
Societate
Cum i-a încurajat ministrul Apărării pe cei 700 de tineri înrolați în Armată - Foto

Volumul exportului celui mai nou tanc rus în străinătatea apropiată deocamdată nu a fost stabilit. Indiscutabil, T-14 va fortifica capacitatea de apărare a statelor CSI. Mai devreme, tehnica blindată rusă este achiziționată activ de către Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan.

Rusia a reușit să cucerească peste o treime din piața mondială a armelor. În portofoliul “Rosoboronexport” se află comenzi în valoare de peste 55 de miliarde de dolari (locul doi în lume, după SUA). Aproximativ 15 la sută din exportul rusesc de arme revine tehnicii de uscat. Rusia a reușit să devină un lider recunosc pe piața noilor tancuri. Nu în zadar în Occident tancul T-90 a fost supranumit “hitul letal al exportului militar rusesc”, în următorii ani “Uralvahonzavod” va expedia cumpărătorilor aproximativ 2500 de tancuri T-90MS.

Noul tanc T-14 promite a fi un succes demn al victoriilor în domeniul exporturilor.

Supremația tehnologică

T-14 este destinat luptei în proximitate cu inamicul, susținerii ofensivei unităților motorizate, distrugerii fortificațiilor și a personalului inamicului, aflat în ascunzători sau în spațiu deschis. Tancul „Armata” a fost testat pe câmpurile de luptă din Siria, iar în iulie a susținut cu succes testele în regim fără pilot.

Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Moldova
"La fel ca atunci, în 1945": Momente memorabile ale Paradei Victoriei - 2020

Mașina de luptă are o turelă fără echipaj, o capsulă blindată pentru echipaj, un tun de calibru 125 mm (care are o superioritate în fața tunurile de 120 de milimetri din NATO), o construcție modular și o arhitectură digital deschisă – o bază a robotizării. Viitorul aparține tancurilor fără de echipaj (fără de pilot) cu tunuri electromagnetice care sunt dezvoltate cu succes în Rusia.

În T-14 operatorul și comandantul tancului dirijează armele cu ajutorul unei interfețe digitale (triplexele aparțin trecutului). Baza forței de tragere îl reprezintă un tun de 125 de milimetri de cu o putere sporită 2A82-1M (în dotare se află muniții și rachete ghidate de noua generație, în total – 40 de unități).

Sistemul de protecția a tancului T-14 include un sistem activ de protecție “Afganit” (singurul în lume, capabil să facă față munițiilor reactive, rachetelor antitanc și munițiilor anti-blindaj), un sistem automat de creare a unui ecran protector față de proiectile cu orice sisteme de orientare (din toate unghiurile, inclusiv semisfera superioară), precum și de un sistem de protecție dinamică “Malahit” (respinge efectul de străpungere al munițiilor cumulative și cinetice). Ultima limită este blindajul combinat și cu mai multe straturi cu unghiuri de înclinare raționale.

Министр обороны России Сергей Шойгу на военном параде на Красной площади в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
Istoria Paradelor Victoriei de la Moscova, în Piața Roșie
“Armata” este primul tanc din lume cu o construcție principal nouă, fiind și primul care a fost dotat cu “tehnologii stealth” de diminuare a vizibilității în tot spectrul electromagnetic. Vehiculul este dotat cu un sistem de bord unificat informativ și de control (BIUS), capabil să se integreze cu alte sisteme de control. Adică, fiecare echipaj al T-14 nu acționează solitar pe câmpul de luptă, ci în cadrul unui sistem unic de control al lanțului tactic. În afară de această, pe baza unificată cu șenile de categorie grea “Armata” au fost create vehicule înrudite tehnologic, mașina de luptă a infanteriei T-15 și mașina blindată de reparație și evacuare T-16.

Specialiștii din cele mai avansate state încearcă de două decenii să dezvolte ideea unui tanc, similar din punct de vedere al construcției cu T-14. Există o evoluție, însă doar Rusia este capabilă să inițieze o producție de serie a unui astfel de vehicul. Spre exemplu, SUA abia proiectează platforma unificată pe șenile Future Ground Combat System (sistem terestru de luptă al viitorului), iar mașina blindată pe roți “Stryker” (MobileGunSystem) cu o turelă fără de echipaj nu reprezintă, totuși, un tanc.

„Armata” nu are concurenți sau modele analoage pe plan mondial. Anul trecut T-14 a primit recunoașterea drept una din cele mai bune 12 vehicule din statele dezvoltate. Rusia a reușit de una singură, fără niciun fel de exagerări, să realizeze această revoluție tehnologică în domeniul construcțiilor tancurilor, fiind în drept să se aștepte la dividende economice și politico-militare semnificative.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0