Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Este un progres”: Rusia testează noua tactică de luptă cu tancuri

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaБоевая машина огневой поддержки БМПТ "Терминатор-3"
Боевая машина огневой поддержки БМПТ Терминатор-3 - Sputnik Moldova
Abonare
Înarmate, protejate și versatile – la unul dintre poligoanele de lângă Celabinsk, a avut loc prima instruire comună a tancurilor și a vehiculelor de luptă, create pentru a le sprijini, – BMPT ”Terminator”.

CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik, Andrei Koț. Au atacat împreună cu tancul T-72 al diviziei de gardă din Districtul Militar Central și au demonstrat o putere de foc impresionantă.  Despre caracteristicile acestei tehnici – în materialul RIA Novosti.

Experiența cecenă

În videoclipul publicat de Ministerul Apărării, ”Terminatorii” merg chiar în spatele lanțului principal, între vehiculele blindate grele. Și în timp ce tancurile trag din tunuri de 125 milimetri, echipajele BMPT (taburi, mașini de luptă ale infanteriei – nota traducătorului) examinează cu atenție câmpul de luptă. De îndată ce soldatul „inamic” este observat, ei deschid focul, țintind cu ajutorul celor două tunuri de 30 mm. Aceasta și este principala sarcina a ”Terminatorilor”: să protejeze tancurile de atacurile infanteriei, cea din urmă fiind echipată cu lansatoare de grenade și cu ATGM-uri.

Российский многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском. - Sputnik Moldova
Arme rusești: Primul avion de serie Su-57 și drona «Ohotnik»
Dezvoltarea BMPT-ului a început în anii 1980, dar de proiect s-au apucat în mod serios abia după prima campanie cecenă. Prima bătălie pentru Groznîi din ianuarie 1995 a arătat că tancurile sunt extrem de vulnerabile în luptele cu infanteria. Militanții care stăteau la etajele superioare ale clădirilor au distrus cu ușurință vehiculele blindate ale forțelor federale, penetrând armura, care era relativ subțire în proiecția superioară, cu ajutorul lansatoarelor de grenade.

Pușcașii motorizați, care ar fi trebuit să protejeze tancurile de atacurile militanților, au fost eliminați cu succes de către adepții regimului lui Dudaev cu mitraliere și cu arme destinate lunetiștilor. A devenit evident: pentru luptele de stradă, este nevoie de un vehicul blindat de luptă cu unghiuri mari de ghidare verticală a armamentului principal.

Testarea de către Siria

Primul prototip al BMPT-ului sub denumirea ”Obiectul 199 ”Ramka” a apărut în 2001. Acest vehicul are o soartă dificilă. Mulți ani, Ministerul Apărării din diverse motive – în principal financiare – a refuzat să îl pună în luptă.

Au planificat să creeze o companie BMPT, dar trupele așa și nu au primit această tehnică. Comandamentul a anunțat că refuză să cumpere vehicule noi, precum și să transforme tancurile învechite conform acestui proiect. Zece BMPT-uri au fost vândute Kazahstanului.

Корабли НАТО в Черном море - Sputnik Moldova
NATO se extinde în Mărea Neagră: Va strâmtora oare Alianța Rusia în Crimeea
Cu toate acestea, ”Terminatorii” au fost prezentați în mod regulat la diferite expoziții internaționale de arme. Iar în vara anului 2017, mai multe BMPT-uri au fost trimise în Siria într-o deplasare militară. O mașină sub o plasă de camuflaj, în special, ”a ieșit în evidență” la baza aeriană Khmeimim. Militarii au fost mulțumiți de ”Terminator”: s-a raportat că BMPT-urile au fost utilizate în mod activ în operațiunile ofensive împotriva militanților IS (organizație interzisă în Federația Rusă).

Și totuși, până la urmă, Ministerul Apărării a decis să adopte ”Terminatorii” în luptă. În 2018, noile mașini au participat chiar și la Parada Victoriei în Piața Roșie. Nu demult tehnica a intrat în unitățile militare, în special în Divizia a 90-a a tancurilor de gardă. Achizițiile ulterioare se vor decide în baza rezultatelor operațiunii de luptă experimentale.

Soldat universal

”Terminatorul” a fost construit după modelul tancului principal de luptă T-72.  Același blindaj, dar întărit, totuși, de armura reactivă modernă ”Relikt”. Unitatea de armament se află în partea din spate a turelei, iar unitatea de muniție se află în afara volumului blindat. BMPT-ul este considerat a fi mai puțin vulnerabil la armele antitanc ale infanteriei. Echipajul este format din cinci persoane, ca în unitatea de artilerie autopropulsată ”Msta-S”. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că ”Terminatorul” este literalmente înarmat până în dinți. BMPT este un fel de „distrugător de pământ”.

Корабли НАТО в Черном море - Sputnik Moldova
NATO se extinde în Mărea Neagră: Va strâmtora oare Alianța Rusia în Crimeea
Armamentul principal constă în un tun automat dublu de 30 mm 2A42 (sunt de asemenea instalate în BMP-2, în BTR-82A și în elicopterele de luptă) cu un set de luptă de 900 de obuze. Pe lângă arme, turela conține o mitralieră PK de calibru 7,62 mm. În ambele părți ale turelei sunt câte două carcase blindate, fiecare conținând două containere destinate transportului și lansării rachetelor ghidate antitanc 9M120-1 "Ataka" cu o rază de acțiune eficientă de șase kilometri. În cele din urmă, în partea din față a corpului tancului sunt prezente două lansatoare automate de grenade ghidate AG-17D, pentru tragerea asupra infanteriei cu muniție fragmentată.

Echipajul utilizează în mod eficient tot acest arsenal datorită sistemului modern automat de control al focului ”Ramka”, echipat cu un calculator balistic digital și cu un automat de urmărire a țintei. Obiectivul trăgătorului este echipat cu tot ceea ce este necesar pentru funcționarea non-stop: canale termice și optice, echipamente de ghidare ATGM și telemetru laser. Gama de ținte disponibile pentru ”Terminator” este neobișnuit de largă – infanterie, tancuri, vehicule blindate ușoare, elicoptere care zboară la altitudini joase, drone, fortificații de câmp.

Viitorul proiectului

Primele versiuni ale BMPT-ului au fost adesea criticate în comunitatea de experți. Una dintre principalele plângeri împotriva ”Terminatorului” a fost ”vederea” sa slabă. Se presupunea că noile vehicule vor pnato se extinde în utea vedea mai mult pe câmpul de luptă decât vehiculele blindate grele. Cu toate acestea, echipamentele de supraveghere și sistemele de țintire ale primelor modele de BMPT și ale tancurilor principale de luptă erau absolut identice. În plus, mulți se îndoiau că ”Terminatorii” ar putea înlocui complet infanteria în rolul ei ca apărătoare principală a vehiculelor blindate pe câmpul de luptă. Dar versiunile moderne ale BMPT-uri sunt mult mai ”ochioase”.

Российский миротворец у монастыря Дадиванк в Нагорном Карабахе - Sputnik Moldova
Ratingul operațiunii de pace din Karabah
Conform materialului filmat de către Ministerul Apărării, armata a preferat primul ”Terminator”. A doua versiune, prezentată în 2013, avea mai puține arme – lansatoarele automate de grenade au fost scoase din el, iar echipajul a fost redus la trei persoane. Clientul rus nu a fost interesat de această modernizare, dar s-au găsit cumpărători în Algeria, unde s-au comandat mai mult de 300 de BMPT ”Terminator – 2”.

Nu este încă clar când va apărea ”Terminator – 3”.  Încă în 2016, directorul general al ”UralVagonZavod”, Oleg Sienko, a declarat pentru RIA Novosti că corporația a dezvoltat un concept pentru dezvoltarea vehiculelor, bazat pe cea mai recentă platformă ”Armata”, care include 28 de unități de diferite tipuri promițătoare de apărare, inclusiv apărare antiaeriană și vehicule blindate grele. Acestea din urmă includ și BMPT-ul. Se știe puțin despre viitoarea mașină, dar s-a raportat, în special, că în locul tunurilor de 30 mm va fi instalat un tun mai puternic de 57 mm.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0