Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inga Grigoriu: Cum se desfășoară ancheta încredințată Comisiei „Laundromat”

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului, 09 iunie 2019
Ședința parlamentului, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Inga Grigoriu a informat la un briefing despre dificultățile cu care se confruntă comisia de anchetă „Laundromat”. Comisia urmează să elucideze circumstanţele spălării de bani prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Deputatul Inga Grigoriu (Platforma Demnitate și Adevăr), președintele Comisiei „Laundromat”, a vorbit miercuri, 20 ianuarie, la un briefing despre unele dificultăți cu care se confruntă membrii comisiei în activitatea lor.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Viorel Morari, în arest preventiv pentru 30 de zile

Precizăm că respectiva comisie parlamentară de anchetă a fost constituită pe 27 noiembrie 2020 și urmează să elucideze circumstanţele care au condus la spălarea de bani „în proporţie deosebit de mare” prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova.  

Inga Grigoriu a menționat la briefing că statul ar fi pierdut 10 miliarde de lei din cauza operațiunilor ilicite menționate.

Ea a precizat că pe 20 ianuarie comisia de anchetă l-a invitat pentru audieri publice pe Alexandru Tănase, ex-deputat, ex-ministru al Justiției. Acesta a refuzat însă, potrivit Ingăi Grigoriu, argumentând că nu cunoaște detalii pe care le poate oferi comisiei de anchetă.

„Sunt neclarități, de asta am vrut ca dl Tănase să ne clarifice”, a spus Grigoriu.

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Societate
Un executor judecătoresc implicat în schema ”Laundromat”, achitat

Între altele, potrivit ei, membrii comisiei ar fi dorit să afle dacă între anii 2010-2014 au fost vărsați în Bugetul de stat, sub formă de impozite, bani de pe urma onorariilor primite de niște executori judecătorești.

Alexandru Tănase ar fi urmat să ofere precizări referitoare la mărimea onorariilor a cinci executori judecătorești și să explice dacă legea stabilea în acei ani că judecătorii trebuie să achite impozitul pe onorar.

De asemenea, a spus Inga Grigoriu, Procuratura Anticorupție „opune o anumită rezistență în a oferi răspunsuri” comisiei parlamentare de anchetă. Deputatul a menționat că membrii comisiei au făcut o serie de demersuri către respectiva instituție, dar au primit răspunsuri pe care nu ar vrea să le numească „nostime”.

Inga Grigoriu a declarat că va informa ulterior publicul despre următoarele audieri publice pe care le va organiza comisia parlamentară de anchetă.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Societate
Laundromat: De ce au fost scoși de sub învinuire 13 judecători

La constituire, pe 27 noiembrie 2020, s-a decis că Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporţie deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova începând cu anul 2010.

Inițiativa de constituire a comisiei au avut-o deputații din Platforma DA.

Din Comisia „Laundromat” fac parte deputaţi din toate fracţiunile parlamentare: Inga Grigoriu, Alexandr Suhodolski, Dumitru Alaiba, Bogdan Ţîrdea, Ludmila Guzun, Denis Ulanov, Vladimir Cebotari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0