Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Laundromat: De ce au fost scoși de sub învinuire 13 judecători

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Ancheta cu privire la una dintre cele mai mari scheme frauduloase din istoria Republicii Moldova, cunoscută sub denumirea de Laundromat, a ajuns într-un punct mort.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. 13 din 15 judecători moldoveni acuzați de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost scoși de sub urmărire penală. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către șeful interimar al Procuraturii Anticorupție Serghei Gavajuc.

"Toți cei 13 judecători au fost scoși de sub urmărirea penală. Până în prezent nu au fost acumulate suficiente probe care ar întruni elemente ale infracțiunii", a declarat Gavajuc. 

Ceilalți doi judecători acuzați nu pot fi trași la răspundere penală. Unul dintre ei a murit în timpul anchetei, iar altul este pe lista celor aflați în căutare. 

Potrivit presei, Procuratura Anticorupție a decis încă în septembrie să renunțe la acuzații, dar nu a informat publicul cu privire la acest lucru. 

Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții la o întreprindere implicată în schema de „Laundromat”

De asemenea, se menționează că unul dintre motivele pentru care s-a renunțat la învinuirile adresate judecătorilor a fost că deciziile lor au rămas în vigoare. O altă instanță de judecată nu le-a recunoscut ilegalitatea.

În 2017, Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a trimis în judecată dosarul penal în care erau aduse acuzații executorilor judecătorești și magistraților de implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia.

Ministerul rus de Interne consideră că inițiatorul „schemei moldovenești” este omul de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit anchetei, el intenționa să „organizeze un canal internațional pentru retragerea fondurilor” din Rusia.

El a propus ideea fostului șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare de Moldova și Rusia, care a acceptat oferta, promițând să asigure „loialitatea organelor moldovenești de control și de aplicare a legii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0