Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un executor judecătoresc implicat în schema ”Laundromat”, achitat

CC0 / succo / Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Abonare
Un executor judecătoresc, acuzat de procurori de depășirea atribuțiilor de serviciu și complicitate la spălarea banilor, în una dintre cele mai mari scheme frauduloase din istoria Republicii Moldova, a fost achitat.

CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Procuratura Generală anunță că executorul judecător implicat în schema tranzitării miliardelor prin „Laundromatul rusesc” a fost achitat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători
Mai exact, instanța a încetat procesul penal pe capătul de acuzare ”depășirea atribuțiilor de serviciu” pe motiv că fapta constituie o contravenție care, la fel, a fost încetată în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Cât despre celălalt capăt de acuzare ”spălare de bani”, magistrații au ajuns la concluzia că fapta inculpatului nu întruneşte elementele constitutive ale acestei infracţiuni. Mai mult, judecătorii au respins solicitarea Procuraturii Anticorupție de confiscare, în folosul statului, a 1,2 miliarde dolari, valoarea banilor spălați prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

Procuratura, care a solicitat condamnarea executorului judecatoresc la 5 ani închisoare, cu executare, consideră sentinţa ilegală şi anunţă că o va ataca la Curtea de Apel. Acuzatorii insistă ca executorul să fie condamnat și să-i fie confiscați banii.

Procuratura Anticorupţie a constat că, în perioada februarie – aprilie 2014, activând în calitate de executor judecătoresc, omul legii a acceptat cereri privind intentarea a trei proceduri de executare ilegale în faza concilierii părților, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova și în lipsa acestora.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul BC „Moldinconbank”SA din Chişinău, acesta dispus încasarea mijloacelor băneşti în sumă de 1 228 671 715, 32 dolari de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Dosarul lui Veaceslav Platon va fi rejudecat
La sfârșitul lunii octombrie, 13 din 15 judecători moldoveni acuzați de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost scoși de sub urmărire penală. Mai mult, cinci dintre ei au fost repuși ulterior în funcție cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii.

În 2017, Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a trimis în judecată dosarul penal în care erau aduse acuzații executorilor judecătorești și magistraților de implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia. Ministerul rus de Interne consideră că inițiatorul „schemei moldovenești” este omul de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit anchetei, el intenționa să „organizeze un canal internațional pentru retragerea fondurilor” din Rusia. El a propus ideea fostului șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare de Moldova și Rusia, care a acceptat oferta, promițând să asigure „loialitatea organelor moldovenești de control și de aplicare a legii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0