Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Viorel Morari, în arest preventiv pentru 30 de zile

© Sputnik / Мирослав РотарьВиорел Морарь
Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție va sta după gratii cel puțin pentru 30 de zile, informează Procuratura Generală.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a fost înaintată învinuirea pe patru capete de acuzare. Totodată, Procuratura pentru Combatere a Criminalității Organizate și Cauze Speciale a depus demers pentru aplicarea măsurii preventive - arestul preventiv pentru 30 de zile.

„Acesta este acuzat de: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”, precizează Procuratura Generală într-un comunicat de presă. 

Viorel Morari - Sputnik Moldova
Societate
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost reținut

Totodată, un alt figurant în același dosar a fost reținut de PCCOCS. Acesta, în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, iar în prezent este angajat al Poliției de Frontieră. Potrivit informațiilor, imediat ce a primit citație la Procuratură, polițistul de frontieră s-a internat în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră. Potrivit medicului curator, starea acestuia de sănătate permite participarea la acțiuni procesuale, astăzi urmând a fi audiat și recunoscut în calitate de învinuit.

În dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI și care încă acum o săptămână a fost pus sub învinuire pentru aceleași patru capete de acuzare.

La fel, în această schemă a participat un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a anunțat despre îmbolnăvirea sa cu COVID-19 exact în ziua pentru care fusese citat pentru audieri.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii efectuează percheziții la domiciliul lui Viorel Morari

Urmărirea penală este în derulare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă.

Amintim, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani. În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0