Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Planul național de vaccinare împotriva COVID a fost aprobat

© Inquam Photos / George CalinVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova
Abonare
Populația Republicii Moldova va fi vaccinată împotriva COVID-19 în trei etape. Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit.

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat miercuri, 13 ianuarie, de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Vaccinare în România - Sputnik Moldova
Societate
Video: Cum vor fi vaccinați moldovenii împotriva COVID - oficial

Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației, conform standardelor internaționale și naționale, a informat Serviciul de presă al Guvernului.

Planul prevede, potrivit autorităților, „administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească”.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus, a anunțat anterior, la un briefing, Tatiana Zatîc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va avea trei etape, conform Planului național de imunizare anti COVID-19: 

Medicina - Sputnik Moldova
Societate
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 vor intra liber în Moldova

-  În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.

-  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.

-  În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

„Autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei, la prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Tocarciuc: Nu scade numărul celor infectați cu Covid -19, cifra e mult mai mare..

Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală.

Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.

În cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a solicitat specialiștilor de la Ministerul Sănătății să-i contacteze pe omologii lor din statul Israel pentru a face schimb de experiențe și bune practici privind desfășurarea procesului de vaccinare.

Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Iată cine profită, în Moldova, de pandemia COVID-19

În altă ordine de idei, Aureliu Ciocoi a accentuat necesitatea ca Agenția Națională a Medicamentului să asigure omologizarea rapidă în sistemul național de vaccinare, aprobat de OMS.

În perioada 26 februarie 2020 – 07 ianuarie 2021 în Republica Moldova au fost efectuate în total 571 141 de teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-COV-2. Cea mai afectată grupă de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 ani (20,6%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0