Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine profită, în Moldova, de pandemia COVID-19

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
COVID-19 a luat viața a peste 3139 de moldoveni, a falimentat afaceri și a lăsat fără venituri foarte mulți concetățeni. Nu toate domeniile au înregistrat însă pierderi de pe urma pandemiei. Care este sectorul care s-a revigorat datorită virusului ucigaș.

Numărul studenților în universitățile din Republica Moldova a crescut în anul de învățământ 2020-2021. Se întâmplă după 13 ani în care învățământul superior din țara noastră s-a aflat în cădere liberă. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în acest an, în universitățile din țară învață 59 de mii de studenți, adică cu 2200 mai mulți decât în anul de învățământ 2019-2020, când erau înscriși la studii superioare doar 56 de mii 800 de studenți.

„După 13 ani de cădere, pentru prima dată în această perioadă, învățământul superior a înregistrat o creștere a numărului de studenți”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Potrivit expertului economic, creșterea numărului de studenți a fost influențată de restricțiile de circulație impuse pe fundalul pandemia provocate de COVID-19.

„Da, am putea spune că acest lucru este condiționat de COvid-19. Copiii poate au vrut să plece peste hotare, dar nu au putut din cauza pandemiei. Și uitați-vă că învățământul superior a primit un respiro scurt. Copiii au fost nevoiți să rămână la studii în țară, iar universitățile s-au ales cu 2200 de studenți mai mult comparativ cu anul trecut”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Игорь Шаров Igor Șarov - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul Educației a prezentat rezultatele admiterii în universități - Detalii
Menționăm că începând cu 2006, numărul studenților în universitățile din țară s-a aflat în continuă scădere. Astfel, dacă în anul de învățământ 2006-2007, în instituțiile superioare erau înscriși 128 de mii de studenți, în anul 2019-2020, această cifră a ajuns la 56 de mii 800. Totodată, în această perioadă, din sistemul de învățământ superior au plecat și 1/3 din cadrele didactice, cifra acestora ajungând în prezent la 4300.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, scăderea numărului de studenți a fost influențată atât de micșorarea numărului tinerilor în Moldova, cât și de emigrația oamenilor. De menționat este că în această perioadă au fost lichidate 10 instituții superioare de învățământ, dintre care cinci instituții au fost închise în ultimii doi ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0