Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii și cardurile: Ce schimbări s-au produs din cauza COVID

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaBancomat și carduri bancare
Bancomat și carduri bancare - Sputnik Moldova
Abonare
COVID-19 a avut un impact major asupra pieței cardurilor bancare. Interesant este că oamenii au retras mai puțin numerar de pe acestea. Expertul economic Veceslav Ioniță analizează cum pandemia a influențat utilizarea cardurilor bancare de către moldoveni.

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Cum utilizează cel mai des moldovenii cardurile bancare? Atunci când le este transferat salariul, pensia etc., merg la un bancomat și scot numerar. Pandemia COVID-19 aduce însă schimbări și în acest domeniu. Din propriile observații, constatăm că oamenii plătesc mai des cu cardul în magazine. 

Gregory Snigureac - Sputnik Moldova
Pasiune inedită: Din simplă întâmplare, un moldovean colecționează carduri bancare

Retragerea de numerar de pe cardurile bancare va fi redusă în 2021, apreciază analistul economic Veaceslav Ioniță.

Această tendință este clară conform statisticilor pentru anul 2020.

„Cele mai multe operațiuni cu cardurile bancare din Republica Moldova sunt cele de retragere a numerarului din bancomate. În primele nouă luni ale anului 2020, de pe carduri au fost retrase sub formă de numerar 38,3 miliarde de lei sau cu 1,5% mai mult decât în 2019 când în aceeași perioadă au fost retrase 37,7 miliarde de lei. În opinia noastră, această tendință este una pozitivă, deoarece cardurile bancare devin un mijloc de plată și nu un simplu instrument de obținere a numerarului”, apreciază analistul economic Veaceslav Ioniță într-un comentariu publicat pe viitorul.org.

În primii ani de la aparția cardurilor bancare în Republica Moldova, peste 99% dintre operațiuni erau de scoatere a numerarului, potrivit expertului.

„De fapt, cardurile erau văzute mai degrabă ca un casier al întreprinderilor. Oamenii primeau salarii și mergeau imediat la bancomat să scoată bani. Acum zece ani deja, aproape 7% dintre toți banii primiți erau utilizați pentru diverse plăți, iar restul de peste 93% continuau să fie extrași sub formă de numerar. În 2020, retragerea de numerar a constituit puțin peste 70% din totalul operațiunilor cu cardurile bancare moldovenești”, scrie Veaceslav Ioniță.

Conform datelor statistice pentru întregul an, apreciază expertul economic, plățile cu cardul se vor apropia în 2020 de 30% din totalul operațiunilor cu cardul bancar.

Pandemia COVID-19 a temperat creșterea operațiunilor cu cardul

Pe de altă parte, potrivit expertului, pandemia COVID-19 și restricțiile de călătorie sunt factorii de bază care au temperat creșterea volumului operațiunilor cu carduri bancare.

Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Societate
Atenție la cardurile bancare: Avertismentul Băncii Naționale a Moldovei

„Volumul operațiunilor cu carduri bancare în primele nouă luni ale anului 2020 au ajuns la 60 de miliarde de lei, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului 2019, când acest indicator a fost de 57,1 miliarde de lei. Este cea mai mică creștere din momentul când au apărut cardurile bancare în Republica Moldova și de patru ori mai mică decât media din ultimii ani, când creșterea anuală a tranzacțiilor cu cardurile bancare era în jur de 20%”, comentează Veceslav Ioniță.

Expertul menționează că, în primele nouă luni ale anului 2020, volumul tranzacțiilor cu cardurile bancare utilizate de către moldoveni peste hotarele țării au fost de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% sau cu un miliard de lei față de perioada similară a anului 2019, când aceste operațiuni au constituit 5,4 miliarde de lei.

„Utilizarea cardurilor bancare pentru tranzacții peste hotare sunt pentru plățile online, care anul trecut, în primele nouă luni ale anului, au constituit 3,1 miliarde de lei sau 57% din totalul plăților și plățile propriu zise în călătoriile de peste hotare”, constată analistul economic.

Veceslav Ioniță adaugă că, în 2020, din cauza pandemiei, străinii și-au redus volumul operațiunilor cu cardul în Republica Moldova.

„În primele nouă luni ale anului 2020, volumul operațiunilor cu cardurile străine efectuate în Republica Moldova a fost de 6 miliarde de lei, în scădere cu 9% față de perioada similară a anului 2019. Interdicțiile de călătorie cauzate de COVID-19 au afectat și acest segment de piață. Așa ceva s-a mai întâmplat doar o singură dată, în 2009, când tranzacțiile cu cardurile străine în Republica Moldova a scăzut cu 11% față de 2008”.

Бумажник - Sputnik Moldova
Trebuie să știi asta! Top 10 sfaturi pentru utilizarea corectă a cardurilor bancare

De ce volumul de tranzacții ale străinilor în Republica Moldova a scăzut mai puțin decât ale moldovenilor în străinătate? Veceslav Ioniță oferă o explicație: „multe carduri bancare străine, de fapt, sunt utilizate tot de către moldoveni, care au primit carduri emise în alte țări de la rudele lor și este o formă neobservată de transfer de bani în folosul cetățenilor din Republica Moldova”.

Expertul economic concluzionează că „criza provocată de COVID-19 a avut un impact major asupra pieței cardurilor bancare, operațiunile pe această piața în 2020 au cunoscut evoluții fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova”.

Dar, explică Veceslav Ioniță, aceste evoluții nu neapărat sunt negative”. În opinia sa, „per total, evoluția din primele nouă luni ale anului 2020 poate fi apreciată ca bună pentru economia noastră”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0