Dincolo de motivele sau întâmplarea care au declanșat colecționarea unor obiecte, în spatele fiecărei colecții se află de cele mai multe ori un efort impresionant, deoarece colecționarul caută, selectează, îngrijește și depozitează. Grigore Snigureac, regizor tehnic și maestru de lumini la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a început să adune carduri bancare și cartele telefonice exact cu 20 de ani în urmă, atunci când tatăl său i-a adus câteva mostre de peste hotare.
„Am în colecție peste 450 de exemplare de carduri bancare și cartele telefonice care provin din 18 țări, printre care se numără Federația Rusă, Ucraina, China, Franța, Ungaria, Germania, etc. Cea mai veche cartelă telefonică datează din anul 1994 și este din Croația”, a relatat Grigore Snigureac.
Tânărul a menționat că majoritatea din ele sunt dăruite sau obținute prin schimb. Doar o serie compusă din trei carduri a fost procurată recent de la un colecționar din Brașov, România.
„Nu vreau să mă aventurez, mă tem ca la un moment dat să nu fiu obsedat de acest hobby. Încerc să țin situația sub control și de fiecare dată când răsfoiesc colecția îmi aduc aminte de copilărie și am emoții plăcute. Cu toate acestea, doresc să-mi măresc colecția cu carduri din Australia și Japonia”, a subliniat Grigore Snigureac.
Colecționarul are o idee pentru viitor, și anume să realizeze un tablou stilizat din colecția sa. Anterior, pe când era student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Grigore Snigureac a confecționat un brad din carduri, care a fost expus la Balul Brazilor de Crăciun.
Mai multe detalii curioase despre pasiunea colecționarului, aflați din fișierul audio atașat.
Autor: Valeria Fortuna