Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE al Federației Ruse: Îngrădirea drepturilor jurnaliștilor - un fenomen tot mai des

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля
Здание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerile Externe al Federației Ruse i-a felicitat pe jurnaliști cu ocazia Zilei Presei din Rusia și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu restrângerea libertăților jurnaliștilor ruși și de limba rusă.

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse califică acțiunile agresive ale Țărilor Baltice în raport cu jurnaliștii care colaborează cu Sputnik și Baltnews ca lezarea libertății mass-media și a libertății de exprimare. Rusia, în mod consecvent și hotărât, apără principiile de bază ale în domeniul libertății de exprimare, inclusiv a libertății informării în masă și a accesului la informație.

Declarația a fost făcută de MAI al Federației Ruse pe site-ul oficial al instituției de Ziua Presei din Rusia.

Situația din țările Baltice

Diplomația rusă a atras atenția la multiplele încălcări ale drepturilor jurnaliștilor din Țările Baltice.

Le siège du ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Rusia
MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews
Astfel, în 2019, în Lituania, deputații au cerut să fie oprit accesul la site-ul Sputnik Lituania, iar redactorul-șef al agenției de presă, Marat Kasem a fost reținut și expulzat din țară pe un termen de cinci ani.

De asemenea, din 1 ianuarie 2020, sub amenințarea cu urmărirea penală, și-au încetat activitatea angajații Sputnik Estonia.

Nu mai puțin complicată este situația în Letonia: a fost blocată retransmiterea a șapte posturi de televiziune din grupul RT, a fost închis "Primul Post Baltic", iar în data de 3 decembrie Serviciul de Securitate al Letoniei i-a reținut pe șapte angajați ai portalurilor informative Sputnik Letonia și Baltnews.

Adresarea către țările europene

Potrivit MAI al Federației Ruse, în data de 24 decembrie 2020, deputații Dumei de Stat s-au adresat parlamentelor statelor europene cu apelul de a condamna încălcările brutale ale angajamentelor internaționale pe care le-a luat Letonia privind libertatea cuvântului și, de asemenea, să susțină libertatea mass-media, să nu admită folosirea forței și a cenzurii ca instrumente de luptă politică și de confruntare informațională.

Пикет в поддержку Sputnik Эстония - Sputnik Moldova
Rusia
Protest la Moscova în susținerea Sputnik Estonia
"Împărtășim îngrijorarea față de samavolnicia platformelor informaționale mondiale și, în primul rând, americane în raport cu mass-media autohtonă. Blocarea în masă și ștergerea postărilor mass-media rusești din ultimele luni a căpătat un caracter sistematic și constituie o adevărată cenzură mascată", constată Departamentul Diplomației Ruse.

Totodată, acesta mai constată că MAI al Federației Ruse "vede în acțiunile discriminatorii ale monopoliștilor de pe piața rețelelor sociale un context politic clar, îndreptat spre realizarea directivelor politicii externe a guvernului american, care urmărește scopul eliminării din emisia globală a acelor surse de informare care reprezintă un punct de vedere de alternativă la ceea ce se întâmplă în lume și care fac concurență mainstreme-ului media occidental".

MAI al Rusiei și-a exprimat intenția de a aborda și pe viitor aceste chestiuni pe platforme internaționale, dar și speră că principiile adevăratei democrații vor învinge.

Tendințe îngrijorătoare

Potrivit MAI al Federației Ruse, în Occident tendința de bază devine consolidarea reglementării și distrugerii de fapt a surselor de informație care prezintă un punct de vedere alternativ.

"Suntem nevoiți să constatăm că îngrădirea drepturilor jurnaliștilor devine un fenomen tot mai răspândit, iar unele state și-au creat adevărate mecanisme de stat care fac presiune asupra reprezentaților mass-media "incomozi", se anunță în comunicatul de presă.

După cum mai menționează MAI al Rusiei, Rusia protestează în mod categoric împotriva astfel de practici și insistă ca principiile universale privind libertatea presei să fie respectate întocmai.

Роскомнадзор может заблокировать доступ в Twitter - Sputnik Moldova
Rusia
Twitter înăsprește cenzura: Noi sancțiuni împotriva RIA Novosti

Pe lângă asta, diplomația rusă a mai exprimat o mare îngrijorare privind securitatea jurnaliștilor din Ucraina.

"Rusia a atras atenția în repetate rânduri comunității internaționale privind tendințele periculoase care se manifestă atât prin cenzură nedisimulată, cât și prin încălcarea brutală a drepturilor jurnaliștilor, care ajunge până la lichidarea lor fizică", menționează Departamentul rus de Politică Externă.

În acest context, MAI al Federației Ruse amintește că "până în prezent nu s-a înregistrat nici un progres în investigarea asasinării jurnaliștilor Anatolii Klean, Anton Voloșin, Igor Korneliuk, Andrei Stenin, Andrei Rokkelli, Olesea Buzin, Serghei Dolgov, Veaceslav Veremia, Pavel Șeremet și alții".

Ziua Presei Ruse

Sărbătoarea este arondată la data ieșirii de sub tipar a primului ziar rusesc "Ведомости" (Vedomosti). Primul număr al aceste gazete a fost publica în datade 13 ianuarie 1703.

Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Moldova
Rusia
Jurnaliștii ruși au povestit la APCE despre presiunile exercitate asupra Sputnik Estonia
La începutul secolului XX, în Rusia erau editate deja 916 ziare și 1351 de reviste. În 1904, în Rusia este constituită Agenția Telegrafică din Sankt Petersburg (precursorul ITAR-TASS). În fiecare deceniu numărul edițiilor periodice era în creștere, așa că în 1989 erau editate 5 295 de reviste și 8 532 de ziare, iar în 2020 - 42 de mii de ediții periodice.

În Rusia, profesia de jurnalist a ocupat un loc important în toate timpurile. Operativitatea difuzării informațiilor și analiza profundă sunt calități care îi caracterizează și pe actualii angajați din presa Federației Ruse, care continuă cele mai bune tradiții ale istoriei de trei secole ale jurnalismului rusesc.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0