Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews

© Sputnik / Alexeï Maïchev / Accesați arhiva multimediaLe siège du ministère russe des Affaires étrangères
Le siège du ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul rus de Externe a condamnat dur acțiunile autorităților letone în legătură cu reținerea jurnaliștilor de limbă rusă a portalurilor Baltnews și Sputnik Letonia, unde au avut loc percheziții.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. ”Sputnik Blijnee Zarubejie” a raportat că jurnaliștii care scriu pentru Sputnik Letonia și Baltnews au fost acuzați, în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală din Letonia, de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE. În urma interogatoriului, aceștia au semnat angajamentul scris de a nu părăsi localitatea. Ei ar putea fi pedepsiți cu amendă sau chiar cu închisoarea.

„Considerăm acțiunile agresive ale Serviciului de Securitate de Stat din Letonia, întreprinse pe 3 decembrie împotriva angajaților Sputnik din Riga și a jurnaliștilor de limbă rusă, ca un exemplu flagrant de încălcare a principiilor fundamentale ale unei societăți democratice - libertatea presei și de exprimare. Amintim că jurnaliștii au fost reținuți, interogați și cercetați, au fost aduse învinuiri penale împotriva lor", este menționat în declarația plasată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Potrivit Ministerului, acuzațiile de încălcare de către jurnaliștii de la Sputnik Letonia a regimului de sancțiuni impuse de UE sunt absolut inacceptabile.

Cum Letonia se transformă într-un mare poligon al NATO - Sputnik Moldova
Video
Cum Letonia se transformă într-un poligon imens al NATO

”Aceste restricții sunt de natură personală, se referă personal la directorul general al AIP ”Russia Segodnya" Dmitri Kiselev și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu media holdingul", precizează ministerul.

După cum a precizat MAE rus, „în același timp a fost comisă o răfuială împotriva jurnaliștilor rusofoni de la agenția Baltnews și a unor personalități publice din Letonia”.

Toate acestea sunt adevărate acțiuni de represalii care nu lasă nici o îndoială cu privire la caracterul rusofob al acuzațiilor fabricate. Problema va fi abordată în cadrul reuniunii Consiliului ministerial al OSCE", este menționat în comunicat.

Totodată, instituția și-a exprimat speranța că noul Reprezentant al OSCE pentru mass-media nu va ignora ceea ce se întâmplă și va atenționa Letonia asupra caracterului „inacceptabil al unor astfel de atacuri” împotriva mass-media, precum și „necesitatea respectării obligațiilor internaționale în domeniul asigurării libertății de exprimare”.

Руководитель представительства МИА Россия сегодня в Эстонии, шеф-редактор Sputnik Эстония Елена Черышева - Sputnik Moldova
Societate
Cerîșeva, despre poziția Europei față de Sputnik Estonia: Este o tăcere criminală

"Mizăm pe o evaluare adecvată și din partea UE", a conchis ministerul rus de resort.

La rândul său, redactorul-șef al AIP Rossiya Segodnya și RT, Margarita Simonyan, și-a exprimat speranța pe canalul ei de Telegram că Rusia va avea o reacție de răspuns la urmărirea penală a jurnaliștilor de la Baltnews și Sputnik Letonia.

O situație similară s-a atestat anul trecut în Estonia. Conducerea Poliției din țară și a departamentului Poliției de Frontieră i-a amenințat pe angajații Sputnik Estonia cu inițierea dosarelor penale împotriva lor dacă nu își încetează raporturile de serviciu cu organizația de bază. Aceste acțiuni au fost motivate prin sancțiunile UE din 17 martie 2014 împotriva unor de persoane fizice și juridice. Însă restricțiile UE nu sunt îndreptate împotriva AIP Rossiya Segodnya, care include Sputnik, ci personal împotriva directorului general al agenției, Dmitri Kiselev.

După cum a subliniat anterior reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Arlem Desir, dorința Tallinnului de a extinde efectul sancțiunilor personale ale Uniunii Europene asupra echipei Sputnik Estonia creează o problemă în zona libertății mass-media.

Comentând situația din jurul Sputnik Estonia, președintele Vladimir Putin a menționat că autoritățile ruse vor face totul pentru a sprijini activitatea Sputnik din alte țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0