Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Slavi și moldoveni: cum a fost creată Transnistria - un proiect de succes a Ecaterinei II

© Sputnik / Владимир Вдовин / Accesați arhiva multimediaЕкатерина Вторая
Екатерина Вторая - Sputnik Moldova
Abonare
Transnistria a devenit o regiune rusească la 9 ianuarie 1792, ceea ce a accelerat semnificativ popularea ei slavo-moldovenească.

Acest lucru s-a întâmplat datorită semnării Tratatului de pace de la Iași, ​​care a pus capăt războiului din 1787-1791, din care pentru Sankt Petersburg-ul a ieșit victorios. Împreună cu malul stâng al Nistrului, Rusia a dobândit o vastă regiune, numită atunci regiunea Ochakiv și Hanatul Ucrainei.

Закат на Черном море - Sputnik Moldova
Cum și-a pierdut Moldova ieșirea la Marea Neagră - viziunea unui istoric ucrainean
De-a lungul secolului al XVIII-lea, stepele transnistrene constituiau o mare amenințare pentru principatul Moldovei. Aici hoinărea Hoarda Edisan, care a fost strămutată acolo din Kubani de către turci și de către hanii din Crimeea. Împreună cu alte triburi de nogai, edisanii au organizat raiduri asupra populației sedentare din regiunea dintre Prut și Nistru. Cea mai distrugătoare intervenție din istoria Moldovei a avut loc în 1758 - "revărsarea tătărimii", când până la 40 de mii de moldoveni au fost făcuți robi.

Victoriile rusești asupra otomanilor și a Hanatului Crimeii au adus siguranță în Moldova din est. În anii '70, nomazii au fost relocați din Transnistria înapoi în Kuban. Un deceniu mai târziu, Crimeea a devenit rusească, dar interfluviul Bugo-Nistru a intrat sub autoritatea Istanbulului. Prin cetatea lor Ociakovsk, turcii au controlat în principal sudul acestei vaste regiuni. În nordul acestuia, de-a lungul râului Iagorlîk și pe malul stâng al Nistrului, au început să apară locuitori sedentari - cazaci din Zaporojskaia Seci, coloniști din principatul Moldovei, staroveri ruși.

Cu toate acestea, popularea regiunii Ochakovskaya sub autoritățile otomane a fost foarte timidă. În momentul trecerii regiunii sub jurisdicția rusă, la începutul anilor '90, doar 19 mii de oameni locuiau în acest vast teritoriu, de la Nistru până la Bugul de Sud.

Анна Иоанновна - Sputnik Moldova
O femeie în fruntea Moldovei, cu mult până la Maia Sandu
Pierderea de către Turcia a teritoriului dintre Bug și Nistru s-a datorat pierderii cetăților strategice Ociakov și Ismail. Cu toate acestea, la negocierile de la Iași, otomanii au încercat să-și înmoaie amărăciunea pierderii teritoriale cu următoarele condiții: o bandă îngustă de pământ rămâne în spatele Istanbulului de-a lungul malului stâng al Nistrului, Rusia se angajează să nu-și construiască cetățile în regiunea Ociakov și nu va insista ca Moldova să-și păstreze autonomia în cadrul Imperiului Otoman.

Prințul Grigori Potemkin, care era atât comandantul-șef al trupelor ruserus, cât și principalul negociator, a spus atunci: dacă vorbim despre orice schimbare, atunci râul Prut ar trebui desemnat ca graniță, iar dacă turcii nu sunt de acord, atunci Dunărea. Hotărârea lui Potemkin a fost determinată de faptul că era foarte nemulțumit de menținerea Moldovei sub suzeranitatea Turcia și căuta în mod clar un motiv pentru continuarea operațiunilor militare.

Cu toate acestea, diplomații otomani au cedat, iar în 1792 granița a fost stabilită totuși de Nistru.

Tătar  - Sputnik Moldova
“Toamna neagră” din 1758: Năvalirea tătarilor în Moldova, în interese germane
În temeiul Tratatului de la Iași, ​​creștinii care locuiau în principatul Moldovei și Basarabia au putut, într-o perioadă de 14 luni, să părăsească teritoriul controlat de otomani și să se mute în Imperiul Rus. Mulți moldoveni au profitat de această prevedere.

La scurt timp după trecerea teritoriului dintre Bug și Nistru în componența Rusiei, împărăteasa Ecaterina a II-a a ordonat să fie atrași în mod activ coloniști creștini în regiunile nou anexate. În rescriptul său adresat guvernatorului Kahovski, a fost atrasă în mod special atenția asupra atragerii boierilor moldoveni cu țărani lor către fosta regiune Ociakov, „în special aproape de granițele Moldovei, pentru cea mai convenabilă populare a lor”.

Această instrucțiune a fost îndeplinită, oamenii din principatul Moldovei au primit aproximativ 260 de mii de acri de pământ. Cu o nouă instrucțiune făcută guvernatorului din Ekaterinoslav, în noiembrie 1792, Ecaterina a II-a a instruit să implice în mod activ boierii și funcționarii moldoveni și valahi, care au fost ridicați prin voința ei la ranguri militare înalte, și să le dea la funcții administrative „în funcție de calitățile lor”.

Staroverii din Moldova - Sputnik Moldova
Călătorie în timp: Satul din Moldova în care se vorbește ca acum câteva secole
O decizie similară a fost luată cu privire la clerul moldovenesc: „Arhimandritul Domițian Kapnist, starețul Selevestru, starețul Benedict Vicov, care au părăsit mănăstirile... din Moldova, ca recompensă pentru diligența lor în serviciul nostru, poruncim să li se dea terenuri pentru construcții în zona nou dobândită pentru atâția oameni câți ei vor lua cu ei".

De regulă, peste Nistru să mutau acei reprezentanți ai nobilimii moldovenești care au ajutat activ autoritățile ruse în timpul războaielor ruso-turce s-au mutat dincolo de Nistru. Exemplul lor a fost urmat de mulți moldoveni care au devenit voluntari ai armatei ruse. Din motive evidente, în Imperiul Otoman, în ciuda amnistiei oficiale, perspectivele lor erau slabe.

Imigrația politică a intensificat migrația în masă de peste Nistru. Despre proporțiile fenomenului vorbește faptul că la mijlocul anilor '30 ai secolului al XIX-lea, în districtul Tiraspol (care cuprindea teritoriile actualelor raioane Dubăsari, Grigoriopol și Slobozia,), moldovenii erau cel mai numeros grup etnic - aproximativ 20 de mii de oameni. În general, 75 de mii de moldoveni au locuit în gubernia Herson în aceeași perioadă. Pentru a demonstra semnificația acestor cifre, vom nota că regiunea dintre Prut și Nistru avea o populație foarte mică. Până în 1812, pe teritoriul actualei Republici Moldova și în părțile ucrainene ale Basarabiei locuiau doar de 200 până la 334 de mii de oameni.

Marina Voica si Alla Pugaciova - Sputnik Moldova
Cum o rusoaică a cucerit România
În Transnistria, moldovenii s-au stabilit în principal în zonele rurale. Cele mai mari așezări moldovenești de atunci erau Mălăiești (aproape 1,3 mii de locuitori), Coșnița (1,2 mii), Butor ( o mie).

Cunoașterea limbii moldovenești a devenit unul dintre argumentele decisive pentru numirea în 1792 a episcopului Iov (Potemkin) ca șef al eparhiei Ekaterinoslav. În curând, acest district bisericesc, care cuprindea ținuturile transnistrene, a fost condus de celebrul ierarh moldovean - mitropolitul Gabriel (Bănulescu-Bodoni). Așa au obținut moldovenii ruși un protector foarte înalt.

Fluxul de imigranți, care s-au stabilit în Transnistria din vest, s-a întâlnit cu un val de imigranți din est. Acesta era format din țărani ucraineni și ruși, care erau atrași de gospodăriile proprietarilor de terenuri. Printre aceștia se aflau un număr semnificativ de fugari care fugeau de iobăgie la periferia imperiului. La mijlocul secolului al XIX-lea, ucrainenii au devenit cel mai numeros grup etnic din districtul Tiraspol (36,9 mii de persoane). Mai mult, numărul lor ar fi fost și mai mare dacă guvernul rus nu ar fi luat decizia în 1792 de a muta armata cazacilor de la Marea Neagră din Nistru în Caucazul de Nord. La această redislocare au participat aproximativ 25 de mii de oameni, în majoritate ucraineni.

Piloți români stau lângă un F16 - Sputnik Moldova
România, între Rusia și Occident
Ucrainenii s-au stabilit activ în mediul rural, din această cauză acolo s-au format comunităților mixte moldo-slave a devenit un fenomen natural: în Cioburciu, Slobozia, , Nezavertailovca și multe alte așezări.

Pentru apariția principalului centru urban al Transnistriei - Tiraspol, venirea staroverilor ruși în regiune a avut o mare importanță. În timpul menționatului război ruso-turc, trupele rusești din Basarabia până pe malul stâng al Nistrului au reinstalat peste 6.500 de „schismatici”. În același timp, a existat o migrație din nord a staroverilor în regiunea Ociakov, (până în 1793) încă din Podolia poloneză. De exemplu, aproximativ 900 de staroveri s-au mutat din Balta în orașul transnistrean Igorlîc.

Acestei categorii de populație li s-a acordat o atenție deosebită pentru că reprezentanții ei erau comercianți, meșteșugari și industriași de mare succes.

Părintele Adrian Iuga - Sputnik Moldova
Ortodoxia este vie: Cazul parohiei ortodoxe din Nantes, Franța

Din cele 387 de familii care s-au stabilit la Tiraspol în anii 1792-1794, 223 au venit din Moldova și Polonia. Apartenența lor religioasă este destul de evidentă, având în vedere că prima catedrală care a fost fondat după construirea cetății Tiraspol ține de cultul edinoverlor (Acoperământul Maicii Domnului).

Edinoverie sau unitatea credinței este o politică de compromis de reunificare a comunităților de staroveri cu Biserica Ortodoxă Rusă, care își are originea și a fost folosită în mod activ în eparhia Ekaterinoslav.

Dacă Tiraspolul încă de la începutul dezvoltării Transnistriei era considerat centrul său administrativ, atunci Grigoriopol trebuia să devină un oraș financiar și comercial.

Grigoriopol a devenit parte a ambițiosului proiect al lui Potemkin de a înființa orașe în sudul Rusiei, care să fie centre de atracție pentru comercianții armeni influenți din toată Eurasia. Prima astfel de colonie armeană de pe teritoriul Imperiului Rus a fost Noua Nakhicevan (acum fostul său teritoriu este inclus în limitele orașului Rostov-pe-Don). Aici a fost creată o autonomie influentă, care avea o legislație specifică, dar și mari privilegii la plata taxelor și impozitelor, iar infrastructura se dezvoltă rapid din haznaua statului.

Muzeul Țăranului din Molovata  - Sputnik Moldova
Societate
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești
După încheierea Tratatului de pace de la Iași, ​​aproximativ 4 mii de armeni s-au mutat în principal din Basarabia în Transnistria. La 10 iunie 1792, împărăteasa a aprobat planul pentru Grigoriopol și, până la începutul lunii august, aici au fost construite 114 clădiri rezidențiale, o fabrică de marochinărie, și 16 magazine. Cu toate acestea, după moartea bruscă a lui Potemkin, colonia armeană de pe Nistru nu mai avea un patron influent. O mare parte din ceea ce a fost planificat în Grigoriopol nu a fost niciodată realizat. Așezarea armeană de pe Nistru nu a primit aceeași cantitate de libertăți pe care a avut-o Noul Nahicevan.

Deschiderea portului Odesa și apoi apariția Chișinăului în componența Imperiului Rus au dus la relocarea familiilor de comercianți în Palmira de Sud (cum era supranumită Odesa - n.n.) și capitala Basarabiei. Grigoriopol devenea un oraș din ce în ce mai meșteșugăresc și agrar, unde mai rămâneau din ce în ce mai puțini armeni, în timp ce populația moldovenească, slavă și evreiască, dimpotrivă, crește. Din acest motiv, în 1840, a pierdut statutul oficial de colonie armeană.

Galeriile Chișinăului subteran sunt nevalorificate - Sputnik Moldova
Video
Tainele galeriilor subterane ale Chișinăului: Ion Ștefăniță a povestit istoria acestora
Ultimul exemplu nereușit de colonizare a Transnistriei arată că procesul de populare a fostei regiuni Ociakovsk cu creștinism nu s-a încununat din star cu succes, dar s-a confruntat cu probleme serioase.

După ce au citit acest material, poate unii cititori se vor întreba: care este meritul împărătesei ruse și al adepților ei în procesul de populare a Transnistriei de către slavi și moldoveni? La urma urmei, creștinii au început să apară în această regiune cu mult înainte de semnarea Tratatului de la Iași.

Catastrofa demografică modernă, cu care se confruntă întreaga regiune a Mării Negre din Nord-Vest, ne arată în mod clar că nu este suficient să atragem populația către un anumit teritoriu, ea ,mai trebuie stabilită acolo, „asigurată cu locuri de muncă” - așa cum se spune astăzi. La sfârșitul secolelor XVIII - XIX, regiunea Rusă a Mării Negre a cunoscut un program grandios de dezvoltare socio-economică, iar populația atrasă aici se încadrează armonios în implementarea ei.

Собор Святой Софии в Стамбуле снова стал мечетью - Sputnik Moldova
Șoc în lumea creștină: Prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia: Iată când va avea loc
Concomitent cu evenimentele descrise mai sus, se desfășura construcția portului Odessa. Foarte curând, grâul, cultivat în stepele de până acum pustii ale Mării Negre, s-a revărsat prin pasajul obținut de trupele rusești în bazinul mediteraneean. În anii '40, a început traficul regulat al vaporului pe Nistru, ceea ce a intensificat legăturile economice, a sporit mobilitatea de transport a oamenilor. Două decenii mai târziu, prima cale ferată a venit în regiune, conectând Transnistria și Basarabia cu provinciile interioare ale Rusiei. Prin intermediul acestuia, fructele locale, legumele, produsele vitivinicole, produsele pentru animale au început să fie furnizate în volume mari pieței rusești, care era în creștere rapidă. Proprietarii de terenuri, fermierii, comercianții, care deveniseră bogați în exporturile de cereale, au început să investească în întreprinderi industriale. Statul a oferit asistență activă procesului incipient de industrializare. Orașele în creștere au dobândit infrastructură socială. Școli, seminare, licee, internate, universități, spitale, biblioteci, teatre - toate acestea au apărut pentru prima dată în fosta regiune Ociakovsk în aproximativ 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Iași. Toate acestea au creat condiții pentru o creștere demografică durabilă pentru o lungă perioadă de timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0