Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tainele galeriilor subterane ale Chișinăului: Ion Ștefăniță a povestit istoria acestora

Abonare
Mulţi dintre locuitorii Chişinăului cunosc orașul doar la suprafaţă și puțini știu istoria despre galeriile subterane. Istoricii şi arhitecţii au început să le cerceteze şi au scos la iveală informații extrem de curioase.

În orașul Chișinău sunt aproximativ 120 de pivnițe subterane care trebuie cercetate și valorificate pentru a fi transformate în atracții turistice. Unele stau abandonate, altele însă sunt folosite de localnici pentru păstrarea proviziilor. Trei galerii se află chiar într-o curte de pe strada Pușkin 14. Ion Ștefăniță, directorul Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, a povestit istoria lor. 

Cahul, oraşul subteran, galerii - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova există oraşe subterane

Aceste galerii au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cea mai mare are două niveluri și trei compartimente. 

”O vedem semi-abandonată. O parte este folosită de citadinii care locuiesc în preajmă. Folosită în construcție a fost piatra brută, cărămida roșie, nisipul, varul și, după cum le vedeți, ele s-au păstrat toate în autenticitatea lor”, a povestit Ion Ștefăniță. 

Pe vremuri această galerie era folosită în scop industrial. Cu un etaj mai jos pivnița mai păstrează zona de producere a săpunului. 

”Sus era zona comercială, adică unde se vindea săpunul, iar jos el se fabrica. Era și un lift cu ajutorul căruia toată marfa se ridica sus”, a spus Ion Ștefăniță. 

În perioada Uniunii Sovietice, galeriile erau folosite în scop de apărare. Ele erau dotate cu truse medicale și produse alimntare, iar în caz de pericol oamenii puteau fi adăpostiți în ele. Din 2018, galeriile au început să fie cercetate minuțios în cadrul unui proiect, iar autoritățile intenționează să le valorifice pentru că pot fi transformate în vinoteci sau restaurante.  

”În prezent, le consider că rămân nevalorificate, necercetate și cred că ar trebui acest strat architectural-istoric-cultural să fie inclus într-un circuit turistic național și de ce nu internațional”, a menționat Ștefăniță.

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor a mai spus că aceste galerii au toate șansele să fie încadrate în circuitul trustic al orașului.             

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0