Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Astăzi e o zi importantă pentru cei care au sărbătorit Crăciunul pe nou

© Sputnik / Miroslav RotariПразднование Крещения в Молдове
Празднование Крещения в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua de 6 ianuarie este una de importanță deosebită pentru toți creștinii ortodocși: dacă pe stil nou se sărbătorește Botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul (Boboteaza), pe stil vechi este Ajunul Nașterii Domnului.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Creștinii moldoveni care au sărbătorit Nașterea Domnului pe 25 decembrie, după calendarul gregorian, de stil nou, participă miercuri, 6 ianuarie, la Liturghia oficiată de Sărbătoarea Botezului Domnului și la sfințirea Aghesmei Mari.

Nașterea Domnului. Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos - icoană - Sputnik Moldova
Nașterea Domnului Iisus Hristos: De ce Dumnezeu a dorit să se nască om

În seara de 5 ianuarie, în bisericile în care slujbele sunt oficiate și pe stil nou, preoții au sfințit Agheasma Mare, care se va păstra în sfintele lăcașe timp de un an și va fi folosită la ocazii speciale, inclusiv după Împărtășanie. 

La o biserică din centrul Chișinăului, care are posibilitatea să oficieze Liturghii la sărbătorile mari conform ambelor calendare, creștinii au luat acasă încă în ajun Agheasma Mare. În dimineața de 6 ianuarie, după Liturghie, din nou se va face Sfinţirea cea Mare a Apei.

„Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”

Boboteaza, sărbătorită la 6 ianuarie (19 ianuarie, pe stil vechi), când se consideră că a avut loc botezul lui Iisus Hristos, încheie, alături de sărbătoarea Sfântului Ioan (7/20 ianuarie), perioada celebrării Naşterii Mântuitorului.

Кафедральный собор Рождества Христова  - Sputnik Moldova
Cum vom sărbători Nașterea Domnului: Iată ce spune Mitropolia Moldovei

Sărbătoarea marchează Botezul Domnului şi se mai numeşte Epifanie, adică Arătarea lui Dumnezeu şi Mântuitorului în lume.

La Botezul Mântuitorului, Dumnezeu S-a revelat lumii ca Sfânta Treime. Tatăl a vorbit din ceruri: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”, Fiul era în apă şi se boteza, iar Duhul Sfânt a pogorât asupra Lui în chip de porumbel.

„În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a aratat, că glasul părintelui a marturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te şi Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie” – acesta este troparul cântat în timpul sfințirii Aghesmei Mari.

Creștinii mărturisesc că apa sfințită de Bobotează are o putere mare

Credincioşii şi preoţii spun că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. 

Botezul Domnului 2017 - Sputnik Moldova
Botezul Domnului: omul cel vechi trebuie să moară și să se nască omul nou

Cuvântul “agheasmă” vine din grecescul “aghios” şi înseamnă sfinţire. Prin „agheasmă” se are în vedere apa sfinţită, precum şi slujba pentru sfinţirea ei.

Se obişnuieşte ca oamenii să bea din Agheasma Mare timp de opt zile în şir, din ziua sărbătorii. După aceasta, ea se poate lua numai după spovedanie.

Sfinţirea cea mică a apei are loc în biserică la fiecare zi de 1 a lunii, iar în case – oricând cer credincioşii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0