Nașterea Domnului Iisus Hristos: De ce Dumnezeu a dorit să se nască om

© Sputnik / Said TsarnaevNașterea Domnului. Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos - icoană
Nașterea Domnului. Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos - icoană - Sputnik Moldova
Abonare
De ce Dumnezeu-Fiul, Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute, a dorit să se nască om pe Pământ? Patriarhul Kirill și Patriarhul Daniel au oferit creștinilor răspunsuri emoționante la această întrebare. Steaua de la Betleem era un înger, afirmă sfinții părinți.  

CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. „Hristos Se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L, Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!”.

Pe 7 ianuarie, cei mai mulţi dintre creştinii din Republica Moldova, atât din cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Ruse), cât şi din cadrul Mitropoliei Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române) sărbătoresc Naşterea Domnului, conform calendarului bisericesc de stil vechi.

Dumnezeu-Fiul a dorit să se nască om, pentru a-l ridica pe om la Ceruri

Dumnezeu-Fiul, Dumnezeu-Cuvântul, Creatorul lumii nevăzute şi celei văzute,  S-a întrupat şi S-a născut om pentru a-i răscumpăra pe oameni din păcatul strămoşesc şi a-i ridica la înălţimea Cerurilor, ne spun sfinții părinți.

Patriarhul Daniel - Sputnik Moldova
De Nașterea Domnului, Patriarhul Daniel critică ”modelele” străine de valorile creştine

Dumnezeu a coborât pe Pământ pentru a-l ridica pe om la Dumnezeire, sintetizează Biserica.

În Evanghelia sa, Apostolul Ioan mărturisește emoționant: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16).

Potrivit Bisericii Ortodoxe, Naşterea şi Înălţarea sunt două evenimente care alcătuiesc axa creştinismului, două punţi care leagă creaţia de Creator.

Patriarhul Kirill, despre smerenia lui Dumnezeu

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse Rusiei a vorbit într-o pastorală a sa despre „măreția smereniei lui Dumnezeu”, care s-a întrupat, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, pentru a-l salva pe om din robia păcatului.

Празднование католического Рождества в регионах России - Sputnik Moldova
Societate
Crăciun Fericit! Astăzi sărbătorim Nașterea Domnului

Dumnezeu este Dragoste și nu respinge pe nimeni, dorind mântuirea tuturor, a subliniat patriarhul rus.

„Astfel, Dumnezeu vine pe pământ, iar omul urcă la Cer, după cum spunem la Vecernia praznicului. Creatorul și Atotțiitorul a venit în lume pentru că, în mare mila Sa, nu putea privi cum oamenii sunt chinuiți de diavol”, a adăugat patriarhul rus.

Patriarhul Kirill subliniază că, din dragoste, Dumnezeu a venit pe pământ pentru a-l salva pe om, „ființa pierdută”, din robia păcatului.

„Smerenia lui Dumnezeu este de necuprins pentru mintea umană: fiind Domnul Atotputernic, El li se arată oamenilor ca prunc neputincios. Fiind Dumnezeu, acceptă trupul muritor și suferă greutățile vieții pământești. Fiind nemuritor, merge de bună voie la moarte, una dureroasă și rușinoasă. Și face aceste lucruri nu pentru cei aleși - profeți, drepți și slujitori ai Săi credincioși. Hristos vine de dragul fiecăruia dintre noi, El dorește mântuirea tuturor, fără excepție: păcătoși și criminali, indiferenți și nepăsători, lași și supărați, chiar și a ucigașilor Săi!”, a explicat Patriarhul Kirill.

În smerenia Sa măreață, Dumnezeu-Fiul „nu se naște în palate împărătești, ci într-o peșteră, în sărăcie lucie”, a spus patriarhul rus.

S-ar părea că niciun loc nu poate fi mai rău decât un grajd și o iesle pentru animale.  Dar există un astfel de loc, spune Patriarhul Rusiei: deșertul sufletului omenesc pustiit de păcat și înrobit de patimi.

„Să ne transformăm sufletul într-un vas ales al lui Dumnezeu”

„Este în puterea noastră să ne transformăm sufletul într-un vas ales al lui Dumnezeu, să ne amintim că Domnul este aproape, la ușă, El așteaptă cu smerenie să-L vedem în sfârșit cu ochii credinței, să-L lăsăm să intre în viața noastră, să-I auzim cuvintele, să răspundem Iubirii Sale și să-L lăsăm să lucreze în sufletele noastre”, a îndemnat Patriarhul Kirill. 

Cruce și lumânări în 3 culori de Paști - Sputnik Moldova
Societate
Lumânările colorate - iată de ce le cumpără moldovenii

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse menționează că „întreaga lume se bucură de nașterea glorioasă a Mântuitorului: îngerii cântă imnuri de laudă, ciobanii triumfă, magii I se închină Lui și-I aduc daruri și doar inima împietrită și invidioasă a lui Irod nu vrea să accepte adevărul divin, nu se bucură – dar tremură, din lașitate”.

Patriarhul Kirill menționează că „Dumnezeu nu respinge pe nimeni, de nimeni nu se scârbește, dar, dimpotrivă, acceptă trupul nostru omenesc și-l reînnoiește cu întruparea Sa, cu suferința pe cruce și Învierea Sa”, ridică trupul omenesc până în sânul Sfintei Treimi, îl sfințește prin așezarea pe tronul lui Dumnezeu.

De ce Dumnezeu-Copilul S-a născut în peșteră

„Mântuitorul Iisus Hristos vine în lume nu ca un om matur de 30 sau 40 de ani, ci ca Prunc; El este Dumnezeu-Copilul, iar prin aceasta ni se arată taina Omului-Copil, şi anume, nimeni nu poate deveni om adevărat dacă nu a fost mai înainte copil.

biserică - Sputnik Moldova
Nașterea Domnului, confiscată de Moș Crăciun

De ce? Pentru că dacă cineva nu a fost copil el nu a simţit şi trăit deplin taina iubirii părinteşti. Astfel, tocmai prin naşterea Fiului lui Dumnezeu pe pământ ca Prunc sau Copil se descoperă taina iubirii părinteşti a lui Dumnezeu-Tatăl faţă de toţi oamenii născuţi din femeie ca prunci”, a explicat, într-o pastorală, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul român a explicat și de ce Creatorul Lumii s-a născut în peșteră: „Mântuitorul Iisus Hristos Se naşte în peşteră, în interiorul pământului, ca să sfinţească şi pământul. El a venit în lume ca să sfinţească nu numai sufletul şi trupul omenesc, născându-se din Fecioara Maria, ci să sfinţească şi întreg universul.”

Naștere mai presus de fire: din Fecioara Maria 

Fiul lui Dumnezeu Se întrupează, devine Om, de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Dumnezeu S-a născut om din Fecioara Maria, care, pentru a fi protejată de ocara publică, a fost logodită cu Iosif.

Colindători cu Steaua din Rusia - Sputnik Moldova
Steaua de la Betleem care i-a condus pe magi către Pruncul Iisus: Iată ce era de fapt

„Mântuitorul Iisus Hristos Se naşte din Fecioară, fără tată pe pământ. Dreptul Iosif nu este tatăl Său după trup, ci tată adoptiv, pentru ca Maica Domnului să fie protejată de ocara publică, de vorba rea că ar fi născut un copil în afara căsătoriei. În acelaşi timp, dreptul Iosif este tatăl adoptiv al lui Iisus sau ocrotitor al Lui, pentru că şi Pruncul Iisus, ca orice copil, avea nevoie atât de iubirea mamei, cât şi de iubirea tatălui. El avea nevoie să fie crescut într-o familie, adică într-o stare a vieţii binecuvântată de Dumnezeu”, a spus patriarhul român.

Totuşi, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos este mai presus de fire şi mai presus de înțelegerea umană, pământească.

„Mântuitorul Se întrupează şi Se naşte ca Om din femeie, din interiorul naturii umane, din pântecele Fecioarei, pentru că Dumnezeu doreşte să înnoiască lumea din interiorul ei, cu acordul voinţei omului şi cu participarea deplină a omului la mântuirea sa”, potrivit patriarhului.

Steaua de la Betleem: Era un înger

Sfinţii Părinţi au interpretat că Steaua de la Betleem nu era un corp ceresc, nu era un fenomen astronomic, ci o putere nevăzută (un înger), un mesager al lui Dumnezeu.

Steaua se vedea nu doar noaptea, dar şi în plină zi, de rând cu Soarele. În plus, se mişca altfel decât le este firesc unor corpuri cereşti văzute de pe Pământ.

Are o explicație și Sfântul Ioan Gură de Aur: “N-a fost stea, ci o putere nevăzută care a luat chip de stea. Nu este vreo stea care să meargă pe cer cum a mers steaua aceasta. Noi vedem că şi Soarele, şi Luna, şi toate celelalte stele merg de la Răsărit la Apus. Steaua aceasta, însă, mergea de la miază-noapte la miază-zi, că aşa se afla Palestina faţă de Persia. În al doilea loc, şi din timpul în care s-a arătat, putem vedea că steaua aceasta n-a fost una din multele stele. Nu se vedea noaptea, ci ziua în amiaza mare, pe când strălucea Soarele. Steaua aceasta, prin mărimea strălucirii sale, a biruit şi razele soarelui.”.

Şi iată aşa, de la preocuparea lor pentru astrologie, magii (regii) au fost conduşi de Steaua de la Betleem către Adevăr – la Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Fiul întrupat printre muritori.

Cunoaștem, de asemenea, că un înger le-a dat păstorilor aflați în preajma peșterii vestea naşterii Copilului-Dumnezeu.

Cum era sărbătorită Nașterea Domnului în primele secole

Naşterea Domnului este celebrată din antichitate, însă primii creştini nu sărbătoreau naşterea lui Iisus Hristos la 25 decembrie, dar în luna septembrie, odată cu Ros Hashana, o sărbătoare iudaică.

Masa de Revelion - Sputnik Moldova
Societate
Cât cheltuie moldovenii pentru masa de Crăciun și Revelion

În anul 264, Saturnaliile au căzut în 25 decembrie şi împăratul roman Aurelian a proclamat această dată „Natalis Solis Invicti”, festivalul naşterii invincibilului Soare.

În anul 320, Papa Iuliu I a specificat pentru prima dată oficial data naşterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie.

În anul 325, împăratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează naşterea lui Iisus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0