Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vom sărbători Nașterea Domnului: Iată ce spune Mitropolia Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariКафедральный собор Рождества Христова
Кафедральный собор Рождества Христова  - Sputnik Moldova
Abonare
Vor fi sau nu deschise bisericile de Crăciun și care va fi programul serviciilor divine - Iată cum vom sărbători Nașterea Domnului în acest an.

CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Majoritatea creștinilor ortodocși din țara noastră sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil vechi, adică pe 7 ianuarie (sau 25 decembrie calendar bisericesc).

Multă lume se întreabă dacă vor fi sau nu deschise bisericile de Crăciun și care va fi programul serviciilor divine. Corespondentul Sputnik Moldova a discutat cu secretarul Mitropoliei Moldovei, părintele Vadim Cheibaș, care ne-a oferit mai multe detalii privind felul în care vom sărbători Nașterea Domnului în acest an.

”Bisericile desigur că vor fi deschise. Programul liturgic se va desfășura conform tradiției. Desigur, depinde și de anumite parohii. În unele slujbele ar putea să fie nocturne, în altele dimineața. Serviciile divine însă vor fi ținute în incinta bisericilor”, a precizat Cheibaș.

2020 a fost un an dificil, care a afectat mult și viața creștinilor și a rânduielilor liturgice. În pofida acestui fapt, părintele Vadim Cheibaș și-a exprimat speranța că Nașterea Domnului va fi și în acest an un prilej de bucurie pentru toți creștinii. 

Nașterea Domnului. Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos - icoană - Sputnik Moldova
Nașterea Domnului Iisus Hristos: De ce Dumnezeu a dorit să se nască om
”Sperăm ca sărbătoarea Nașterii Domnului, la fel ca și îi anii precedenți, va aduce în inimile creștinilor bucuria venirii Mântuitorului Iisus Hristos, în pofida tuturor greutăților”, a spus secretarul Mitropoliei Moldovei.

De asemenea, Mitropolitul Vladimir, în pastorala la Nașterea Domnului, îi îndeamnă pe creștini să înmulțească rugăciunile pentru cei care au fost afectați de această molimă, dar și pentru medicii care au grijă de bolnavi.

”Să ne rugăm neîncetat, iubiții mei fii sufletești, pentru poporul Moldovei, pentru cei din țară, dar şi pentru cei plecați departe de casă şi de neam. În această perioadă de încercare pandemică pentru întreaga lume, să înălțăm rugăciuni „Răsăritului Celui de Sus” pentru toți cei contaminați de nemilosul virus şi cu prisosință pentru toate cadrele medicale, care se jertfesc pentru noi şi pentru grabnica însănătoșire a tuturor bolnavilor”, îndeamnă Mitropolitul Vladimir.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 2021 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2021
Totodată, întâistătătorul îndeamnă fiecare credincios în parte să-şi străjuiască sufletul, inima şi mintea, spre a-L cunoaște şi mărturisi pe Pruncul Hristos.

Amintim că în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică în perioada 30 noiembrie 2020 -15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din 27 noiembrie. În acest context, au fost adoptate mai multe restricții.
Totodată, ținem să precizăm că pe parcursul ultimei săptămâni se atestă o scădere a numărului de infectați cu noul tip de coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0