Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lumânările colorate - iată de ce le cumpără moldovenii

Abonare
Unii apicultori moldoveni produc lumânări colorate din ceară, iar oamenii le cumpără, fiecare pentru scopul său. Corespondentul Sputnik a aflat și ce simbolizează lumânările colorate folosite de Biserica Ortodoxă - explicația secretarului Mitropoliei Moldovei.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. În ultimii ani, unii prisăcari moldoveni au în vânzare și lumânări de diverse culori, de rând cu lumânările tradiționale din ceară. Ei produc lumânările colorate din ceară amestecată cu diverse vopseli, care, potrivit lor, nu sunt toxice.

Pe tejgheaua unor apicultori, într-un spațiu închiriat de ei într-un centru comercial din Chișinău, poți vedea lumânări de câteva culori, pe lângă cele tradiționale.

Apicultorii le propun spre vânzare alături de mierea de albine, polen și alte produse apicole.

© Sputnik / Eleonora LisnicLumânări colorate din ceară naturală
Lumânările colorate - iată de ce le cumpără moldovenii - Sputnik Moldova
Lumânări colorate din ceară naturală

Un prisăcar i-a povestit reporterului Sputnik că lumânările colorate, cu un preț cu cel puțin 50% mai mare decât al celor din ceară nevopsită, sunt destul de întrebate.

Святочные гадания - Sputnik Moldova
Societate
Riscurile pe care ți le asumi atunci când mergi la vrăjitor – explicația te va uimi

Atât el, cât și unele cumpărătoare aflate lângă tarabă au spus că oamenii cumpără lumânările colorate în scopuri diverse – unii își completează cu ele decorul din casă, alții le folosesc în special pentru cinele sau mesele de sărbătoare mai deosebite.

De asemenea, unele persoane folosesc lumânările colorate în aromaterapie, combinând anumite culori cu anumite uleiuri eterice, iar altele aprind lumânări de anumite culori în cadrul unui fel de „ritual-intenție” de rezolvare a anumitor probleme.

Am mai aflat că sunt și oameni care se roagă acasă cu o lumânare colorată aprinsă, conform tradiției creștine, atunci când rugăciunea lor de cerere vizează o dorință foarte concretă – vindecare, luminarea minții, ieșirea dintr-un necaz.   

Simbolismul culorilor în Biserica Ortodoxă

În ultimii 10-15 ani, vedem că și în Biserica Ortodoxă apar cel puțin o dată pe an lumânările colorate – la sărbătorirea Învierii Domnului. Patriarhul Kirill al Rusiei sau Mitropolitul Vladimir (foto Sputnik) au purtat de Paști tricherul (sfeșnicul cu trei lumânări) cu lumânări de culoare roșie, galbenă și verde.

L-am solicitat pe secretarul Mitropoliei Moldovei, protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș, să explice pentru Sputnik ce simbolizează lumânările în cele trei culori utilizate în Biserica Ortodoxă.

© Photo : mitropolia.mdVadim Cheibaș
Lumânările colorate - iată de ce le cumpără moldovenii - Sputnik Moldova
Vadim Cheibaș

„Tricherul acesta tocmai simbolizează persoanele Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, iar diversitatea de culori simbolizează universalitatea și eternitatea”, a spus secretarul Mitropoliei.

Lumina Sfântă a fost adusă în Moldova - Sputnik Moldova
Lumina Sfântă a fost adusă în Moldova – Foto

„Lumânarea roșie e legată de sărbătoarea Învierii Domnului. Noi permanent, în fiecare duminică, sărbătorim Învierea lui Hristos. Duminica este ziua Învierii. Și, respectiv, culoarea roșie este una universală pentru Ortodoxie în general, aceasta fiind religia Învierii”, a adăugat interlocutorul.

Pentru a înțelege mai bine simbolismul celor trei lumânări colorate din tricher, trebuie cunoscută semnificația culorilor veșmintelor preoțești din Biserica Ortodoxă.

Iată ce ne-a povestit protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș: „Culoarea roșie se îmbracă la sărbătorirea mucenicilor. Culoarea galbenă – la sărbătorirea ierarhilor și proorocilor. Culoarea albă – la sărbătorile domnești, cum ar fi Învierea și Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Culoarea albastră este legată de serbarea Maicii Domnului în diferitele perioade ale vieții ei – la Nașterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului. Culoarea verde se îmbracă la cuvioși, cei care și-au dedicat viața călugăriei, pustniciei. Culoarea violet se îmbracă în cadrul serbărilor anunțării Sfintei Cruci, în perioada Postului Mare, sâmbăta și duminica, atunci când sunt dezlegări mai accentuate. Culoarea neagră – în celelalte zile ale postului – arată doliul, tristețea că Mântuitorul S-a răstignit pe Cruce. Toate au o semnificație și combinarea lor arată universalitatea credinței noastre, valabilitatea ei eternă”.

Într-un articol publicat de „Ziarul Lumina” și semnat de Ştefan Sfarghie, se spune că în Biserica Ortodoxă „albul reprezintă puritatea harului lui Dumnezeu, verdele - culoarea vieţii şi a lemnului Sfintei Cruci, purpuriul semnifică Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, roşul reprezintă sângele Mântuitorului şi al martirilor care şi-au dat viaţa pentru credinţa în Domnul Hristos, auriul -  bogăţia darurilor Sfântului Duh”.

Bisericile din Republica Moldova nu au lumânări colorate

La bisericile ortodoxe din Republica Moldova nu se vând lumânări colorate -  doar tradiționale, din ceară naturală, ceară amestecată cu parafină sau din parafină, ne-a confirmat secretarul Mitropoliei Moldovei.

Виды Москвы - Sputnik Moldova
De ce Dumnezeu îngăduie suferința și necazurile și cum să scăpăm de ele - Video

Potrivit site-urilor ortodoxe rusești, în multe parohii din Moscova se vând însă și lumânări colorate, pe care creștinii le cumpără și le aprind în sfeșnicele lăcașurilor atunci când doresc.

Pe forumuri, unii ortodocși ruși critică utilizarea lumânărilor colorate în biserici, spunând că această nouă tendință ar fi o influență a unor practici ezoterice și păgâne, în timp ce alții spun că la ortodocși calitatea rugăciunii contează, nu lumânarea, mai ales că te poți ruga lui Dumnezeu și El să te audă și fără lumânare.

De fapt, și aprinderea lumânării, utilizarea focului în ritualuri este o practică pre-creștină, dar pe care Creștinismul și-a asumat-o.  

La rândul lor, creștinii care utilizează lumânările colorate, spun că acestea îi ajută cumva să-și concentreze mai bine gândul pe cererea din rugăciune, pentru că au în față culoarea specială a lumânării.

Lumânările colorate în „ritualurile-intenție”   

Printre oameni există opinia că flacăra unei lumânări de o anumită culoare produce o anumită vibrație, pentru că și culorile sunt, potrivit științei, energii ce vibrează pe unde diferite.

Femeie dormind - Sputnik Moldova
Societate
Cum să-ți interpretezi corect visele: Ce spun sfinții și psihologii – Video

Fiecare culoare este o lungime de undă a luminii. Oamenii foarte sensibili au capacitatea de a „simți” culorile cu palma, având ochii legați – există filme documentare rusești despre acest fenomen și antrenamentele ce conduc la un asemenea rezultat.

Unele persoane recurg la un fel de „ritualuri-intenție” cu utilizarea lumânărilor colorate – practica are bineînțeles o amprentă ezoterică (mistică). Dar subliniem că nu ne referim aici la ocultismul gen „magia neagră”, care presupune atacarea altor oameni.

În numeroase reviste online găsim semnificația culorilor pentru lumânările utilizate în respectivele ritualuri individuale. „Să incluzi tot timpul în ritualul tău cuvintele: „fără să fac rău cuiva””, sfătuiește o publicație. 

Пара кормит уток у озера в Симферополе, Крым - Sputnik Moldova
Societate
Dragostea fără răspuns: Greșeala celor care se îndrăgostesc de cine nu trebuie – Video

Să vedem, foarte succint, ce semnificații le sunt atribuite în aceste practici culorilor lumânărilor: „Alb este pentru curățare și lumânarea albă poate înlocui orice altă culoare. Auriu aduce o soartă bună, înțelegere profundă, atrage câștiguri materiale. Argintiu ajută la îndepărtarea energiei negative din jurul tău, la descoperirea abilităților psihice. Mov împrăștie negativitatea, reduce paranoia, ajutăț la înlăturarea obstacolelor, înalță spiritual. Verde aduce prosperitate, abundență, echilibrează și vindecă energiile, crește vitalitatea și rezistența. Maro ajută la evitarea evenimentelor rele, oprește situațiile de criză, ajuută la găsirea obiectelor pierdute. Portocaliu liniștește crizele nervoase, este folosit pentru situațiile juridice, înainte de a crea ceva -  un cântec, un tablou. Este culoarea „atracției”, dar și a toleranței spirituale. Roz atrage iubirea, dragostea, o relație, o căsătorie, prietenie puternică. Roșu amplifică pasiunea și sexualitatea, dar și vitalitatea, curajul. Albastru este bun pentru sănătate, liniște sufletească și contemplație, ascuțime mentală. Galben este bun pentru meditație și îndeplinirea dorințelor, înlăturarea blocajelor pe plan profesional. Gri este folosit pentru claritate, minte limpede în luarea deciziilor, pentru aducerea gândurilor subconștientului în conștient. Negru este o culoare puternica ce trebuie folosită cu cumpătare - pentru protecție, pentru a împrăștia orice, oprește supărările și iritările din partea altor oameni sau lucruri. Turcoaz are proprietăți curative, ajută la întărirea sistemului imunitar, atrage prosperitate și pace. Violet ține de spiritualitate”.

Există psihologi care apreciază că ritualurile cu lumânări colorate sunt un fel de coduri de protecție psihologică, de autosugestionare la care recurg oamenii și care de multe ori au un rezultat benefic.

Colorarea lumânărilor este o tendință venită din Vest. În ritualurile descrise sunt folosite și lumânări din parafină, dar se consideră că cele din ceară nu degajă substanțe toxice în procesul arderii și că ar fi, totuși, de preferat și datorită materialului natural din care sunt confecționate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0