Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De Nașterea Domnului, Patriarhul Daniel critică ”modelele” străine de valorile creştine

© Photo : Biserica Ortodoxă RomânăPatriarhul Daniel
Patriarhul Daniel - Sputnik Moldova
Abonare
Pastorala de Crăciun din acest an este intitulată „Nașterea Domnului – Binecuvântarea părinților și copiilor” și include un mesaj esențial referitor la cinstirea căsătoriei și la încercările de a distruge valorile creștine ale familiei.

BUCUREȘTI, 25 dec - Sputnik, Marius Holdean. Pastorala Patriarhului BOR este axată în acest an pe valorile familiei și pe atenția acordată copiilor.

”Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos ca Prunc într-o familie săracă material şi aflată în călătorie ne cheamă să acordăm o atenţie deosebită familiei, în general, şi familiei creştine, în special.Familia este coroana creaţiei şi locul sau mediul în care omul începe să înţeleagă taina iubirii şi a binecuvântării părinteşti a lui Dumnezeu pentru oameni”, se spune în Pastorală.

Bogdan Alin Ota - Sputnik Moldova
Mesaj cutremurător de Crăciun: Ce scrie un mare compozitor român, plecat de 5 ani din țară

Patriarhul amintește că familia a ocupat întotdeauna un loc central în învăţătura creştină, reprezentând cadrul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, părinteşti, filiale şi frăţeşti. De asemenea, se spune în Pastorală, familia este binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, un spaţiu sacru al lucrării harului Preasfintei Treimi orientat spre viaţă şi iubire eternă. În familie, relaţia părinţi-copii se înţelege mai ales din perspectiva relaţiei omului cu Dumnezeu.

Patriarhul atrage însă atenția că în societatea contemporană, familia creştină trăieşte într-o lume indiferentă sau confuză din punct de vedere spiritual, fiind confruntată, adeseori, cu multiple provocări şi crize precum sărăcia, migraţia, şomajul, alcoolismul, drogurile, depresia, divorţul şi nesiguranţa zilei de mâine.

Acesta este motivul pentru care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2020 drept Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.

Dar, cel mai important, Patriarhul atrage atenția și asupra atacurilor la adresa valorilor familiei:

”Astăzi, când ni se propun „modele” străine de valorile creştine, este necesar să fie afirmate cu tărie sfinţenia căsătoriei, solidaritatea în familie şi între familii, demnitatea maternităţii, a paternităţii, a filiaţiei şi a fraternităţii, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu, ce trebuie cultivate în comuniune de iubire şi coresponsabilitate”.

Mai mult, Patriarhul spune că cine nu poate iubi copiii nu poate deveni părinte, iar cine nu poate deveni părinte nu poate deveni om deplin și că iubirea faţă de toţi copiii este început al înţelegerii iubirii părinteşti a lui Dumnezeu faţă de toţi oamenii.

Îndemn la bunătate și milostenie

Pastorala mai arată că, de-a lungul istoriei, Biserica Ortodoxă Română a desfăşurat o bogată lucrare de asistenţă socială şi filantropică, ctitorind multe aşezăminte sociale, medicale şi educaţionale, cămine pentru copii, cămine pentru bătrâni, adăposturi pentru săraci.

La Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova au venit colindătorii - Sputnik Moldova
Video
Video - La Sputnik Moldova au venit colindătorii

De aceea, sfatul Prea Fericitului cu ocazia Nașterii Domnului este ca, urmând pilda înaintaşilor noştri, să folosim timpul Sărbătorii Naşterii Domnului, astfel încât să aducem bucurie părinţilor şi copiilor, precum şi tuturor oamenilor care au nevoie de ajutor.

”Să arătăm o atenţie deosebită familiilor care au copii mulţi, dar şi persoanelor singure, sărace, bolnave, bătrâne, descurajate, îndoliate şi îndurerate, oferindu-le un semn al iubirii lui Hristos faţă de ei, o faptă bună şi un cuvânt bun”, mai spune Patriarhul.

El îi îndeamnă pe toți credincioșii ca la cumpăna dintre ani, adică în noaptea de 31 decembrie 2019 spre 1 ianuarie 2020, şi în ziua de Anul Nou, să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul 2019, care a trecut, şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din Anul Nou 2020, în care intrăm.

Fluxul de știri
0