Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Crăciun Fericit! Astăzi sărbătorim Nașterea Domnului

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaПразднование католического Рождества в регионах России
Празднование католического Рождества в регионах России - Sputnik Moldova
Abonare
La 7 ianuarie este sărbătorit pe stil vechi Crăciunul sau Nașterea Domnului. În Moldova, Crăciunul este sărbătoare legală și se prelungește şi în ziua următoare, 8 ianuarie.

CHIŞINĂU, 7 ian – Sputnik. La 7 ianuarie este sărbătorit pe stil vechi Crăciunul sau Nașterea Domnului. Această sărbătoare face parte din cele 12 sărbători domneşti ale bisericilor de rit bizantin. În Moldova, Crăciunul este sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește şi în ziua următoare, 8 ianuarie.

De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.

Рождественская выпечка - Sputnik Moldova
Video
Cum fac gospodinele din Moldova tradiţionalii crăciunei - Video

În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun și Crăciunoaia, însă nici aceștia nu o primesc. Nemaiputând merge, Maria a intrat în grajdul vitelor, unde au apucat-o durerile nașterii.

Crăciunoaia, auzind-o, și știind ce înseamnă o naștere de copil, i s-a făcut milă de dânsa și s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moașă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat și i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, și l-a dus să scalde copilul.

Maria i-a zis să încerce apa, și când a băgat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte. De la această minune se crede că moașele au mâini binecuvântate. În altă variantă, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei și acestea cresc la loc.

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în ziua de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat este un moment important ce anticipează Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, chișca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.

Fluxul de știri
0