Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu a reaprins războiul dintre instituțiile statului

Abonare
În Moldova a fost reaprins un vechi războiul: cel purtat între cele mai importante instituții ale statului. Acum e evident că administrația prezidențială, în frunte cu președintele Maia Sandu și susținută de PAS, se află în război deschis cu Procuratura Generală.

Deși are un text dezlânat și cam nebulos, și extrem de lung, este evident că în apelul său de astăzi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, afirmă răspicat că politicienii moldoveni, în special, cei care reprezintă "forțele declarate proeuropene sănătoase", aici fiind clară aluzia la PAS și la Maia Sandu, exercită presiuni asupra procurorilor și a procuraturii ca instituție.

Stoianoglo spune că aceste presiuni vizează independența procuraturii și urmăresc scopul subordonării procuraturii de către politicienii respectivi.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo - Apel către politicienii din Republica Moldova
"Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic", a afirmat procurorul general.

De fapt, acest apel este, mai curând, un anunț că procurorul general și Procuratura nu vor accepta să se subordoneze forțelor politice care au venit sau care cred ele că, în curând, vor veni la putere.

"În nici un caz nu ași vrea ca acest Apel să fie perceput a fi un act de confruntare cu noul Președinte ales. Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul Președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție", a afirmat procurorul general.

Cum poate fi înțeles Apelul lui Stoianoglo

Procurorul general a venit cu o acuzație împotriva clasei politice, a președintelui Maia Sandu că aceștia încearcă să-și subordoneze Procuratura Generală, fără a aduce și probe în acest sens. Dar acest lucru nu înseamnă că ele nu ar exista, pur și simplu, Stoianoglo a găsit că este prematur să le facă publice la această primă etapă a conflictului dintre administrația președintelui și Procuratura Generală.

Mania Maiei Sandu

Eu personal admit că ele - dovezile, probele - există, că Maia Sandu are mania de a crede că ei toate i se cuvin, toate i se permit odată ce a câștigat alegerile prezidențiale. Drept dovadă este faptul că ea face presiuni asupra deputaților, a Parlamentului cerând autodizolvarea lui și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, chiar dacă în sine această acțiune este una ilegală, iar autodizolvarea Parlamentului - anticonstituțională. Eu admit că în aceeași logică perversă Maia Sandu gândește și relația ei cu Procuratura Generală.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Document - Maia Sandu nu a dorit să renunțe la miniștri lui Chicu
Deci, este foarte probabil ceea ce spune Stoianoglo că Sandu dă indicații cine trebuie să stea la pușcărie: "Actuala Procuratură nu se va conforma preferințelor și simpatiilor politice pentru a intra în grația cuiva, iar membrii Executivului, Legislativului sau Președinției nu au căderea să dicteze sau să aprecieze cine trebuie să stea la pușcărie şi nici nu au competenţa legală de a constata vinovăția persoanelor, toate aceste competenţe aparţinând Justiției", după cum a spus a afirmat Stoianoglo.

Dacă este așa, atunci avem pe față un război deschis între două instituții importante ale statului: Președinția și Procuratura Generală. Acesta este un război extrem de periculos pentru Republica Moldova pentru că el va paraliza activitatea utilă, cea prevăzută de statutele celor două instituții, mai ales că acest război este purtat în plină criză politică, administrativă, economică și pandemică. Iată că la acest buchet s-a mai adăugat o floare: conflictul dintre Președinție (Maia Sandu) și Procuratura Generală (Alexandr Stoianoglo).

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova
Ce spune Ion Chicu despre autodizolvarea Parlamentului
Acum este greu de spus ai cui mușchi sunt mai puternici și cine va ieși învingător, dar e clar că poporul, oamenii de rând au de pierdut extrem de mult. Ne rămâne doar să sperăm că acest război nu va dura foarte mult.

Apropo, țin să fac neapărat o precizare. Faptul că am constatat mai sus că Maia Sandu vrea să instituie controlul asupra Procuraturii Generale - un adevăr, până la urmă - nu înseamnă că mă apuc să lustruiesc imaginea procuraturii. Toți știm că Procuratura Generală este plină de monștri și nici măcar unul nu este sacru.

Opinia redacției nu coincide în mod neapărat cu cea a autorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0