CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, face un apel către clasa politică cerându-i să înceteze atacurile asupra independenței Procuraturii. Apelul este susținut de conducerea Consiliului Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova.
În cadrul unui briefing de presă, Stoianoglo a declarat că în ultima perioadă se constată o serie de conflicte și tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a principiului separării puterilor în stat.
„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de unii politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, inventând fel de fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a declarat Procurorul General.
Potrivit lui Stoianoglo, în ultimele decenii rolul procuraturii a evoluat substanțial, iar numărul cazurilor aflate în gestiune a crescut foarte mult.
„Activitățile, restricțiile legale impuse inclusiv de necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului, nu ne permit să acționăm în volumul pe care ni-l cer politicienii”, a mai spus procurorul.
Acesta mai spune că justiția nu se face pe Facebook, la televiziune sau în birourile de la Președinție sau Legislativ.
„S-ar părea că lucrurile ar fi trebuit să ia o turnură legală, mai ales acum, când timpul statului capturat a luat sfârșit, când drepturile omului au început să primeze, când nu pornim dosare politice, când oponenții politici nu mai sunt persecutați, iar oamenii de afaceri sunt lăsați să se dezvolte. Justiția nu se face pe Facebook sau în platourile televizate. Justiția se înfăptuiește în biroul procurorului de caz și sălile de judecată, pentru că polemicile politice nu pot înlocui o dezbatere judiciară și legală”, precizează Alexandr Stoianoglo.
Procurorul General mai spune că atacurile împotriva procurorilor depășesc orice limită admisibilă și că se fac în special de politicienii care sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a influența procesele instituționale interne și soluțiile care se iau.
„Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei. Ultima campanie electorală a făcut din Procuratură un regretabil subiect de polemici din partea actorilor politici, lansate doar pentru a distrage atenția de la propriile lor neajunsuri și alte probleme de bază, grave, cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul economic, social, politic etc. Se creează impresia că politicienii au rezolvat toate problemele din societate, Parlament și Președinție, și, fiind experți în toate, au început să facă justiție, substituind procurorii și judecătorii”, a menționat procurorul șef.
În context, acesta i-a îndemnat pe politicieini să se ocupe de problemele societății, cum ar fi economie, medicină, asistență socială, învățământ, infrastructura transporturilor și drumurilor, mediu și altele.
„Procuratura nu răspunde comenzilor politice, nu raportează politicului și cercurilor de interese economice sau de alt ordin și nu ia parte la jocurile ce i se impun acum direct și insistent. Justiția nu înseamnă a umple, la presiunea străzii și bunul plac al politicienilor, închisorile cu persoane nevinovate, ci a le demonstra, prin probe concludente și pertinente vinovăția, în cadrul unui proces transparent și echitabil”, a declarat Stoianoglo.
Procurorul General nu a negat existența în cadrul instituției a anumitor carențe, dar spune că acestea au fost moștenite din trecut. Totodată, acesta se adresează noului președinte, Maia Sandu, cu îndemnul de a nu percepe acest apel ca pe o confruntare. Mai mult, el spune că Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție.
„Solicităm tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității statului nostru de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre”, a conchis Stoianoglo.
Procurorul General a subliniat faptul că apelul va fi tradus și expediat structurilor europene.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova