CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. După ce primele două luni ale anului 2020 au fost chiar destul de bune pentru economie, din martie s-au făcut resimțite efectele crizei provocate de COVID-19, a declarat vicepremierul și ministrul demisionar al Finanțelor, Serghei Pușcuța, la conferința de presă susținută joi, 31 decembrie, împreună cu alți trei colegi demisionari din echipa guvernamentală.
„Anul 2020 a fost unul foarte complicat pentru economia națională, pentru societatea țării noastre. Efectele pandemiei și calamităților naturale au avut impact puternic asupra economiei”, a spus Pușcuța.
El a spus că, pe parcursul anului, echipa Ministerului Finanțelor, împreună cu instituțiile din subordine – peste 4790 de angajați – „și-au consolidat activitatea pentru a susține viabilitatea sistemului finanțelor publice”, „pentru a promova inițiativele din domeniul finanțelor publice” și „pentru a susține în această perioadă grea economia reală și a acorda suport cetățenilor”.
Printre realizări, Serghei Pușcuța a menționat aprobarea a trei programe de suport pentru agenții economici, de care au beneficiat peste 1420 de întreprinzători. Suportul a fost acordat sub formă de subvenții, cifrându-se în total la aproape 270 de milioane de lei.
„Este vorba de programul de subvenționare a impozitelor salariale, programul de subvenționare a dobânzilor și programul de rambursare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA)”, a precizat vicepremierul demisionar.
De asemenea, în 2020, „Guvernul a promovat și Parlamentul a aprobat reducerea numărului de impozite care se aplică fondului de salarizare, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Din patru plăți care se calculau și se achitau la Buget aferente fondului de salarizare, vor fi aplicate doar două”, a spus Serghei Pușcuța.
O altă realizare importantă, potrivit vicepremierului demisionar, este că Guvernul a promovat inițiativa de a reduce cota TVA în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).
„Cunoașteți că am început acest an cu cota TVA pentru HoReCa de 20%, pentru ca ulterior, începând cu 1 mai, această cotă să fie redusă la 15%, iar de la 1 ianuarie 2021 va fi de 10%”, a precizizat Pușcuța.
Mai notăm că echipa guvernamentală demisionară a raportat că a fost îndeplinită cu succes „cifra veniturilor anuale pentru 2020” colectate din impozite și taxe de către Fisc și Vamă.
Ion Chicu a raportat chiar „o supraîndeplinire la veniturile colectate cu circa 800 de milioane de lei”, adăugând că „în următoarele două zile această cifră va ajunge la circa 1,2 miliarde de lei”.
Serghei Pușcuța a făcut declarațiile în conferința de presă la care a participat împreună cu premierul demisionar Ion Chicu și alți doi miniștri demisionari. Este vorba de cei patru membri ai echipei care vor pleca din funcție din 1 ianuarie 2021.
În conferința de presă, premierul demisionar Ion Chicu, vicepremierul Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii, au prezentat informații despre executarea Bugetului pe 2020, despre situația macro-economică și socială din țară.
Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale pe 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. Președintele Maia Sandu ar urma să desemneze un premier interimar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova