Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indicator dezolant: Câți moldoveni își deschid anual afaceri

CC0 / Pixabay / geralt / Economy
Economy - Sputnik Moldova
Abonare
Câte SRL-uri noi sunt create anual în Republica Moldova? Extrem de puține, constată expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un număr foarte mic de noi firme sunt create an de an în Republica Moldova. Indicatorul nostru este de peste cinci ori mai redus decât cel din Bulgaria și de vreo patru ori mai mic decât cel din România. Iar Bulgaria și România sunt țările cu cele mai sărace economii din Uniunea Europeană (UE).  

Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei

La fiecare 100 de mii de locuitori apți de muncă ai Republicii Moldova le revin anual aproape două (exact: 1,86) societăți cu răspundere limitată (SRL-uri) nou-înființate.

Persoane cu vârsta aptă de muncă sunt considerați cetățenii de 15-64 de ani. Datele statistice, din cele mai recente date centralizate, sunt puse cap la cap de expertul economic Viorel Gîrbu.

Indicatorul cu cele aproape două srl-uri noi este unul redus, potrivit specialistului.

„Această mărime reprezintă aproximativ jumătate din valoarea medie pentru statele membre ale UE. Pentru perioada 2014-2018, cea mai mare valoare la acest indicator a fost înregistrată în anul 2017 (1,98) fiind în creștere față de datele anului 2014 care au fost de 1,69 unități”, explică Viorel Gîrbu într-un comentariu publicat pe infodebit.md.

Expertul economic face referire și la valorile înregistrate în acest domeniu, în anul 2018, de cele mai sărace economii din cadrul UE - Bulgaria și România.

Nelu, proprietar de salon floristic - Sputnik Moldova
Societate
Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Astfel, în Bulgaria indicatorul a fost de 10,1, iar în România – de 7,32.

„Respectiv, performanța înregistrată la acest capitol din Republica Moldova arată mai mult decât modestă. Cea mai înaltă valoare la acest indicator din rândul statelor în curs de dezvoltare din Europa a fost înregistrată în Muntenegru, cu 11,29 unități”, precizează Viorel Gîrbu.

Expertul adaugă că „datele cu privire la numărul societăților cu răspundere limitată noi create pe durata unui an analizate într-un context mai larg descriu de o manieră nu tocmai favorabilă situația din Republica Moldova”.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, în anul 2016, pe o scară de la 1 la 7, indicatorul care măsoară intensitatea competiției la nivel național atinge în cazul Republicii Moldova valoarea de 4,62.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0