Datoria Moldovei crește: Contează ce facem cu banii - experți

CC0 / Pixabay / rawpixel / Бизнес
Бизнес - Sputnik Moldova
Abonare
Datoria externă a Moldovei urcă spre 8 miliarde de dolari, dar este mai mică decât a unor țări cu economie avansată. Și Produsul Intern Brut al țării a scăzut în anul pandemic 2020, dar mai puțin dramatic decât în țări cu economie puternică. Explicațiile experților.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Datoria externă a Republicii Moldova tinde către valoarea de 8 miliarde de dolari la acest sfârșit de an. Datele exacte urmează să fie publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM) la începutul anului viitor.

Din rapoartele deja publicate de BNM, desprindem că, la situația din 30 iunie curent, datoria externă brută a țării a sporit cu 5% față de 1 ianuarie 2020, până la nivelul de 7 miliarde 785 de milioane de dolari americani (7 785,38 mililoane de dolari).

Datoria externă este mare sau mică?

Astfel, datoria externă a Republicii Moldova constituia 66,1% raportat la PIB la finele primei jumătăți de an, potrivit BNM. Indicatorul a fost în creștere cu 4,1 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2019.

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Ce riscă Moldova acum: Avertismentul guvernatorului BNM

„Pentru anul 2020 se estimează o datorie publică (nu brută, externă - n. red.) de circa 38% raportat la PIB, care a crescut în principal datorită creditului FMI”, a menționat pentru Sputnik Moldova expertul economic Roman Chircă.

Datoria externă a țării va constitui în 2020 peste 60%.  

Cum să percepem aceste cifre, avem o datorie externă mare sau nu prea? Roman Chircă ne-a răspuns că este „o datorie medie”.

„În general, este un nivel acceptabil, în comparație cu 60%, cât constituie plafonul european”, a explicat expertul economic.

Contează ce facem cu banii luați pe datorie

Ideal ar fi ca împrumuturile externe să fie investite în proiecte pe termen lung, care să dezvolte economia, dar nu în consum curent, însă acest lucru este problematic în anul pandemic 2020, potrivit interlocutorului.

Strângere de mâna - Sputnik Moldova
Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții

„Speranța este ca împrimuturile atrase să fie investite în proiecte sustenabile și nu în consum curent, lucru dificil de realizat în an pandemic”, a menționat Roman Chircă.

Pentru prima jumătate a anului 2020, „investitiile directe sunt cam la același nivel” din 2019, a remarcat, solicitat de Sputnik Moldova, expertul economic Viorel Gîrbu.

„Deci, calitatea indatorării scade”, a constatat expertul.

Din suma care constituie creșterea datoriei externe a țării în prima jumătate a anului 2020, aproximativ o treime îi revine sectorului public și două treimi sectorului privat, a observat Viorel Gîrbu.

PIB-ul Moldovei scade în anul pandemic 2020

Datoria externă a unei țări este raportată mereu la valoarea Produsului Intern Brut al acesteia (PIB). PIB-ul Republicii Moldova scade în acest an de peste două ori mai pronunțat decât estimaseră anterior experții locali și străini.  

Economy - Sputnik Moldova
Indicator dezolant: Câți moldoveni își deschid anual afaceri

Potrivit statisticilor oficiale, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul II al anului 2020 în valoare nominală a însumat 44 629 de milioane de lei (44,6 miliarde) în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul II din 2019, PIB a scăzut cu 14% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier. Față de trimestrul I din 2020, PIB s-a diminuat cu 7% pe seria ajustată sezonier.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat anterior că Produsul Intern Brut al Republicii Moldova va scădea cu 3% în 2020, într-o prognoză revizuită, care ținea cont de posibila evoluție a economiei mondiale și moldovenești în contextual pandemiei de COVID-19.

Ministrul Economiei consideră că ne putem descurca

Invitat în studioul Sputnik Moldova, ministrul Economiei, Anatol Usatîi, a precizat că în prima jumătate a anului 2020 Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

Примэрия Кишинев  - Sputnik Moldova
Expert economic: Chișinăul „va primi un morcovel” în 2021

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Observăm că o scădere cu 6,5% a PIB-ului înseamnă o reducere de peste două ori mai mare decât cea estimată de FMI.

Anatol Usatîi a spus că situația din economia Republicii Moldova „nu este ușoară”, dar în alte țări europene criza provocată de COVID-19 este mult mai accentuată: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Întrebat dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova, ministrul a răspuns: „Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”.

Anatol Usatîi a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Ministrul a menționat că un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT, care s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc acum volumul exporturilor de vinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0