CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Rata inflației a continuat să aibă o tendință descendentă și pe parcursul lunii trecute, iar pe final de decembrie 2020 ne putem alege cu o inflație apropiată de „zero”. La sfârșitul lunii octombrie, ritmul anual al inflaţiei constituia 1,56 la sută, iar în noiembrie indicatorul a continuat să scadă.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a vorbit despre această tendință în cadrul unui briefing susținut astăzi.
Comitetul executiv al BNM s-a întrunit în ședință și a luat ultimele decizii de politică monetară din acest an, cu vot unanim. Acestea prevăd că BNM va menține rata de bază și dobânzile la creditele și depozitele overnight aprobate la începutul lunii noiembrie, a anunțat guvernatorul.
Astfel, în continuare, rata de bază va fi de 2,65 la sută anual, iar ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight - până la 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual.
La ora actuală, rata de bază se află la un nivel minim istoric în Republica Moldova. Indicatorul a fost diminuat treptat în 2020, ținându-se cont de prognozele potrivit cărora inflația va descrește și în anii 2021-2022.
Octavian Armașu a menționat că obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu - un asemenea indicator este considerat optim pentru dezvoltarea economiei.
2020 – un an dificil pentru BNM
Guvernatorul BNM a spus că anul 2020 a fost unul „dificil și plin de provocări”, „o perioadă de grea încercare pentru BNM”.
În pofida încercărilor, BNM a reușit să-și onoreze misiunea – a susținut economia pe ansamblu și sectorul bancar - și chiar „și-a consolidat independența mai mult ca niciodată”, a spus Octavian Armașu.
Guvernatorul BNM a spus însă că „din cauza blocajului politic” „riscăm să ne înecăm la mal”.
„Este nevoie ca toți decidenții politici să-și unească eforturile și să pună interesele Republicii Moldova mai presus de orice”, a declarat Octavian Armașu.
Potrivit lui, atât timp cât nu există „o stabilitate politică acceptabilă”, Republica Moldova riscă să rămână fără sprijin financiar-creditar din exterior.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova