Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sergiu Sîrbu, despre piața media din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a dezvolta produsul autohton, piața media locală are nevoie de suport și de unele facilități. Acest lucru l-a declarat deputatul Sergiu Sârbu în studioul Sputnik Moldova.
Sergiu Sârbu, despre piața media din Moldova

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", deputatul Sergiu Sîrbu a remarcat că în anul 2017 el a fost unul dintre autorii modificării primului cod al audiovizualului prin care au fost introduse acele restricții de retransmitere a emisiunilor de știri din țările terțe. Deputatul spune că acea prevedere totuși nu și-a atins scopul.

"Acea lege nu a avut efect. Internetul este atât de dezvoltat și televiziunile la fel. Cine dorea oricum viziona buletine de știri. Constat că a fost o normă moartă, criticată la greu", a subliniat Sergiu Sârbu.

În acest context, deputatul a remarcat că trebuie pus accentul pe dezvoltarea produselor autohtone de pe piața media.

Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Politică
Proiectele privind statutul limbii ruse și emisiunile televizate rusești, adoptate
"Să retransmiți emisiunile este ușor, dar e mai greu să investești aici, la noi și să creezi locuri de muncă. Trebuie să dezvoltăm, să creăm ceva bun și să ajutăm piața media locală să se dezvolte, poate chiar de creat facilități fiscale. Discutăm cu colegii și, posibil, vom veni un amendament în acest sens", a conchis invitatul.

Amintim că în ședința din 3 decembrie curent majoritatea deputaților s-a pronunțat în favoarea modificărilor la Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Acestea oferă posibilitate de a readuce programele de televiziune și radio din Rusia în spațiul informațional al Republicii Moldova. Conform proiectului de lege, este permisă difuzarea de programe TV și radio „din țări terțe, care respectă prevederile conceptului și strategiei de securitate a informațiilor din Republica Moldova”.

Modificările anterioare prohibitive ale Codului au intrat în vigoare în februarie 2018. Acestea interziceau difuzarea pe teritoriul Moldovei a emisiunilor de știri, programelor analitice și politice din țările care nu s-au alăturat Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0