Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Proiectele privind statutul limbii ruse și emisiunile televizate rusești, adoptate

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 06/03/2020
Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectele de lege au fost aprobate în prima lectură - limba rusă a primit statutul de limbă de comunicare interetnică, iar barierele în calea difuzării programelor televizate rusești au fost eliminate.

CHIȘINĂU, 3 dec — Sputnik. Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Стела при въезде в муниципий Комрат - Sputnik Moldova
Politică
Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură

De asemenea, majoritatea deputaților s-a pronunțat în favoarea modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea oferă posibilitate de întoarcere a programelor de televiziune și radio din Rusia în spațiul informațional al Republicii Moldova.

Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.

Cu referire la proiectul de lege privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, înregistrat anterior în Parlament de deputații PSRM, Dodon a remarcat necesitatea „unei abordări sistemice a problemei funcționării limbilor în societatea noastră multinațională”.

Modificările operate astăzi la Codul serviciilor media audiovizuale schimbă dispozițiile referitoare la „protecția spațiului audiovizual național”.

Conform proiectului de lege, este permisă difuzarea de programe TV și radio „din țări terțe, care respectă prevederile conceptului și strategiei de securitate a informațiilor din Republica Moldova”.

Modificările anterioare prohibitive ale Codului au intrat în vigoare în februarie 2018. Acestea interziceau difuzarea pe teritoriul Moldovei a știrilor, programelor analitice și politice din țările care nu s-au alăturat Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră. Rusia a semnat convenția în 2006, dar nu a ratificat-o.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0